Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    De Grote Oorlog

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Veertien Achttien, de lange podcast over de Grote Oorlog

Op 28 juni start de Hilvarenbeekse podcaster Tom Tacken een 228-delige serie over de Eerste Wereldoorlog. 'Veertien Achttien, de lange podcast over de Grote Oorlog' zal eindigen op 11 november 2012. Iedere week loopt Tom Tacken in een tien minuten durend audio-verhaal mee met de oorlog van 94 jaar geleden. Steeds staat een persoon centraal die in de betreffende week een rol van betekenis heeft gespeeld.
De Veertien Achttien-afleveringen zijn te beluisteren via www.veertienachttien.web-log.nl. Daar is ook meer informatie te lezen over het project.

Het is mogelijk de afleveringen als mp3-bestand gratis te downloaden via www.podplaza.nl, de grootste aanbieder van podcasts in het Nederlands. Podcasten is een relatief nieuw medium, dat iedereen in staat stelt zelf 'radio' voor een wereldwijd publiek te maken. De ontvanger bepaalt zelf waar en wanneer hij een podcast-show beluistert - via zijn pc, iPod, mp3-speler, usb-stick of een zelfgebrand cd'tje.

De eerste aflevering van Veertien Achttien draait om Franz Ferdinand, de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije. Met zijn gewelddadige dood op 28 juni 1914 te Sarajevo nam het tragische verhaal van de Eerste Wereldoorlog een aanvang. Vierenhalf jaar later pas zwegen de wapens. Op 11 november 1918, de dag van de wapenstilstand, kreeg een moeder in Engeland te horen dat ook haar zoon, de oorlogsdichter Wildfred Owen, gesneuveld was. Aan Wilfred Owen zal de laatste aflevering van Veertien Achttien gewijd zijn. Tussen Franz Ferdinand en Wilfred Owen passeren politici, generaals, wetenschappers, burgers, staatshoofden, kunstenaars, filosofen Ún frontsoldaten de revue. De 228 afleveringen samen bieden een ongekend veelzijdige kijk op het conflict waaruit zoveel meer geweld in de twintigste eeuw zou voortvloeien.

Tom Tacken lanceerde eind 2007 de enige algemeen-historische podcast in het Nederlands: Sterke Geschiedenis ( www.sterkegeschiedenis.web-log.nl ). In de afgelopen maanden heeft hij een trouwe schare luisteraars aan zich weten te binden. ,,Sterke Geschiedenis hou ik in de lucht, maar ik vrees mijn wekelijkse frequentie niet vast te kunnen houden. Veertien Achttien gaat de nodige tijd en energie kosten. Maar ik heb er zin in. De opzet biedt mij de kans om de Grote Oorlog steeds vanuit een ander perspectief te benaderen. Ik begin aan een lange tocht in de hoop dat steeds meer luisteraars mee gaan wandelen."
Een promo van Veertien Achttien staat al online. Dat geldt ook voor een inleiding, waarin Tacken vertelt over zijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog. 

Tom Tacken (1965) is werkzaam als co÷rdinator van de streekredactie van het Brabants Dagblad in Tilburg. Hij studeerde af als politicoloog aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en als journalist aan de Academie voor Journalistiek en Voorlichting in Tilburg.     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl