Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Film Das Leben der Anderen

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Das Leben der Anderen

De film speelt zich af in Oost-Berlijn in 1984. De bevolking wordt onder de duim gehouden door de Stasi, de Oost-Duitse geheime politie. Het doel van de Stasi: alles te weten komen. Toneelschrijver Georg Dreyman en zijn geliefde, de actrice Christa-Maria Sieland, zijn populaire sterren in de DDR. Beiden lijken trouw aan de ideeŽn van socialistisch Duitsland. Maar de minister van Cultuur heeft een oogje op Christa en zou haar vriend Georg het liefst laten verdwijnen. Daarom geeft hij Stasi-agent Wiesler de opdracht de twee af te luisteren. Misschien kan hij wel dingen ontdekken die verboden zijn... Boven hun appartement, op de zolder, luistert agent Wiesler dag en nacht hun leven af. Maar hoe meer hij hoort, des te meer moeite heeft hij om trouw te blijven aan de staat.

Win een reis met de hele klas naar Berlijn

CJP organiseert samen met Cinemien een recensiewedstrijd rond de film in het CJP Magazine van maart. Hiermee kun je een 4-daagse educatieve reis naar Berlijn winnen met je hele middelbare schoolklas. FilmTrips Berlijn biedt gedurende de reis een speciaal lespakket filmeducatie in de vorm van een plattegrond. Als tweede prijs worden er vijf dvd-paketten van Das Leben der Anderen weggegeven. Dus houd het CJP Magazine in de gaten!

Das Leben der Anderen Online en in de klas

De film is zeer geschikt als deel van een educatietraject rondom de Stasi-periode in de jaren tachtig in Oost-Berlijn. De film laat zeer nauwkeurig zien hoe het leven eruit zag van mensen die niet geheel volgens de socialistische heilstaat leefden. De film en het educatiepakket zijn geschikt voor educatie binnen zowel Geschiedenis, Maatschappijleer, CKV als Duits. Educatiemappen kunnen bij Cinemien aangevraagd worden. Voor schoolvoorstellingen kan contact opgenomen worden met Marcus van der Zwaag (020 577 60 11). Op de speciale website van Das Leben der Anderen kan je meer informatie over de film vinden. Hier staat ook meer te lezen over de educatiemappen en schoolvoorstellingen.

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl