Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Ardennenoffensief

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

65 jaar na het Ardennenoffensief

Een ijskoude herinnering 

Op 16 december is het 65 jaar geleden dat tijdens de Tweede Wereldoorlog het Ardennenoffensief begon. De strijd duurde tot 25 januari 1945 en was het laatste offensief van het Duitse leger.

Het mooie Ardennenlandschap was in 1944 een rustig gedeelte van het westfront, waar de oorlog voor de Amerikaanse soldaten op een vakantie leek. De manschappen rustten hier uit van de heftige gevechten in het Hrtgenwald en nieuwkomers konden hier in alle rust wennen aan het leven aan het front. Met nog maar ruim een week tot kerstmis waren de gedachten van de mannen al bij het feest van de vrede. Voor de Duitsers was nauwelijks iemand bang. Het Duitse leger is verslagen en het winterse Ardennengebied leek onbruikbaar voor een tegenoffensief.  

Maar in de vroege ochtend van 16 december werden de Amerikanen verrast. Hitler lanceerde een stoutmoedige aanval, juist daar waar niemand aan de kant van de geallieerden het had verwacht, in de Ardennen. De Duitsers wilden hier de zwakke geallieerde troepen met hun verrassingsaanval verslaan en helemaal oprukken naar Antwerpen. De verrassing was enorm onder de geallieerden en een chaos dreigde. Kleine groepjes Amerikanen wisten echter de opmars van de Duitsers te vertragen, die met steeds meer problemen te maken kregen gedurende het offensief.  

Nadat de Amerikanen Bastogne hadden weten te behouden, waarbij de omsingelde 101st Airborne Division zich wereldberoemd maakt, kregen ze de situatie in de Ardennen weer onder controle. Het zou echter nog weken duren voordat de Duitse legers weer terug waren gedrongen naar hun oude posities.  

Tijdens het Ardennenoffensief kwamen meer dan 40.000 soldaten van de verschillende strijdende partijen om. Van de Amerikaanse soldaten, die zo rijkhalzend uitkeken naar het vieren van kerst in de rustige Ardennensector, waren velen gedood, gewond, gevangen genomen of vermist. Kerst 1944 zou voor hen voor altijd een ijskoude herinnering blijven.

Op www.go2war2.nl, de grootste Nederlandstalige website over de Tweede Wereldoorlog, leest u meer over de het Ardennenoffensief in de volgende artikelen:

- Ardennenoffensief

- Aanloop naar de slag om Bastogne  

- Slag om Bastogne

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl