Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Studiedag

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Studiedag geschiedenis De canon in archiefstukken

Op maandag 8 december organiseert Noordhoff Uitgevers een studiedag geschiedenis in het Nationaal Archief in Den Haag. 

Vanaf schooljaar 2009 moeten de vensters van de canon in de onderbouw van het VO aan de orde komen. Veel van de vensters komen bijna automatisch langs bij het vak geschiedenis. Door het gebruik van bronnen kunt u deze lessen nog eens extra verlevendigen. Bijvoorbeeld door middel van een brief, een prent of een persoonlijk verhaal. Maar hoe en waar vindt u geschikte bronnen? En hoe zet u deze bronnen op een didactische wijze in? Dit is de uitdaging voor u als geschiedenisdocent.  

Geďnteresseerd?
Kom naar de studiedag op maandag 8 december 2008 in het Nationaal Archief in Den Haag en u zult zien hoe leuk en eenvoudig het is om bronnen in te zetten tijdens uw les. In de workshop Canonvensters in bronnen maakt u aan de hand van bronnen een eigen lesopzet rondom de canonvensters. Daarnaast krijgt u tijdens de rondleiding een kijkje in de depots, de expositieruimte en de tentoonstelling De Verdieping.  

Canonvensters in bronnen
In deze workshop gaat u aan de slag met bronmateriaal uit de archieven. Dit speciaal geselecteerd bronmateriaal heeft betrekking op een bepaald canonvenster. U selecteert zelf informatie uit de bronnen en verwerkt dit in een les. U maakt daarbij gebruik van affiches, brieven, oorkondes, enzovoort. Kortom bronnen die uw geschiedenislessen kunnen verduidelijken en verlevendigen. Het resultaat van deze workshop is een door u zelf vervaardigde lesopzet. U ontvangt na afloop een cd-rom met alle gemaakte lesopzetten van u en uw collega’s. Op deze manier heeft u lesmateriaal dat betrekking heeft op verschillende canonvensters. 

Rondleiding door het Nationaal Archief
Tijdens de rondleiding achter de schermen kunt u een kijkje nemen achter deuren die normaal voor bezoekers gesloten blijven. De rondleiding voert u langs de uitgestrekte depots van het Nationaal Archief, het restauratieatelier en De Verdieping van Nederland. U kunt met eigen ogen zien wat er allemaal bij komt kijken om ruim 100 kilometer documenten, 300.000 kaarten en tekeningen en een miljoen foto’s te herbergen en te onderhouden. Op De Verdieping van Nederland, de topstukkententoonstelling van het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek, staat u oog in oog met de belangrijkste documenten uit de Nederlandse geschiedenis met de Vrede van Munster als blikvanger. Ondanks verbouwingswerkzaamheden is dit kijkje achter de schermen zeer de moeite waard.

Praktische informatie
Voor wie: alle docenten geschiedenis onderbouw.
Wanneer en waar: 8 december Nationaal Archief Den Haag
Hoe laat: aanvang 10.00 uur
Kosten: € 45,00
 

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl