Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Dynamiek en stagnatie

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

De Canonkaravaan trekt verder!  

De Canonkaravaan van Erfgoed Nederland is na een zomerstop weer volop in beweging. Op 24 september heeft de provincie Flevoland het nieuwe seizoen geopend. De Canonkaravaan komt langs in elke provincie en in de vier grote steden. Voor de zomer zijn er vijf provincies aangedaan. Honderden docenten en medewerkers van culturele instellingen hebben een indruk gekregen van de uiteenlopende mogelijkheden van de canon van Nederland. Hoe breng je de canon in de klas? Hoe kun je lokaal invulling geven aan de canon? De komende maanden trekt de Canonkaravaan verder door Nederland.


Over de Canonkaravaan
De Canonkaravaan van Erfgoed Nederland is een reeks conferenties voor het onderwijs en culturele instellingen over de canon van Nederland. Interactieve presentaties over de canonvensters, workshops over bijvoorbeeld historische jeugdliteratuur, de koppeling tussen de nationale en lokale canon en over de rol van bibliotheek en archief bij de canonlessen, moeten de draagkracht voor de canon in het onderwijs en binnen culturele instellingen vergroten. Ook maken de deelnemers kennis met lesmaterialen die in ontwikkeling zijn, van filmpjes en websites tot complete canonspellen. Daarnaast zijn er lezingen van canoncommissieleden, groepsdiscussies en er is een informatiemarkt.

Waar kunt u de Canonkaravaan de komende maanden aantreffen?

Provincie of stad

Datum

Locatie

Plaats

Utrecht (provincie čn stad):

29 oktober 2008

Marnix Academie

Utrecht

Overijssel:

4, 11 en12 november 2008

Diverse locaties

Hasselt, Olst/Wijhe en Enschede

Rotterdam:

5 november 2008

Nationaal Onderwijs Museum

Rotterdam

Noord-Brabant:

12 november 2008

PABO ’s-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch

Gelderland:

19 november 2008

Openluchtmuseum

Arnhem

Friesland:

20 november 2008

Abe Lenstra Stadion

Heerenveen

Groningen:

26 november 2008

Aletta Jacobs College

Hoogezand

Den Haag:

28 november 2008 (o.v.)

Haags Historisch Museum

Den Haag

Amsterdam:

1 april 2009

Nog niet bekend

Amsterdam

 

Programma’s en aanmelden
Meer informatie over de Canonkaravaan is te vinden op de
website van Erfgoed Nederland. Hier vindt u tevens informatie over de programma’s van de bijeenkomsten en hoe u zich kunt aanmelden.

De canon van Nederland

De canon van Nederland bestaat uit vijftig onderwerpen (vensters) uit de Nederlandse cultuur en geschiedenis. De onderwerpen variëren van de hunebedden en Willem van Oranje tot de grondwet en de gasbel. De canon moet leiden tot meer kader en verdieping van de kennis over ons verleden. De canon van Nederland wordt vanaf 2009 opgenomen in de kerndoelen van het primair onderwijs (midden- en bovenbouw) en voortgezet onderwijs (onderbouw).

Erfgoed Nederland
Erfgoed Nederland, het sectorinstituut voor het cultureel erfgoed, zet zich in voor de versterking van de maatschappelijke positie, het belang en de betekenis van het cultureel erfgoed als geheel en daarbinnen van de deelsectoren archeologie, archieven, monumenten en musea.
   
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl