Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Debatteren

laatste wijziging: 04-11-2008

Debatteren

Debatteren is bezig aan een flinke opmars in het Nederlandse onderwijs. Dit is ook niet zo verwonderlijk want debatteren is een werkvorm die leerlingen stimuleert na te denken over belangrijke themaís, daar een mening over te vormen en die in het openbaar kenbaar te maken. Een belangrijk aspect aan debatteren is het luisteren naar de argumenten van de ander, die argumenten te beoordelen en indien nodig te weerleggen. Debatteren scherpt de geest, bevordert de dialoog en zorgt voor wederzijds begrip. Debatteren.com verzorgt sinds begin deze eeuw trainingen in debatteren, met name in het alle geledingen van het Nederlandse onderwijs. We willen u graag wijzen op een aantal interessante ontwikkelingen.

Bezoek de Tweede Kamer voor een rondleiding en debattraining!

Met ingang van dit schooljaar hebben we een speciale samenwerking gestart met de Tweede Kamer. Hierbij krijgen (toekomstige) docenten een rondleiding en debattraining aangeboden in het parlement. U krijgt op deze manier een kijkje achter de schermen van de Nederlandse politiek. Daarnaast is er in de debattraining veel aandacht voor het gebruik van debatvormen in uw eigen lessen. Verder wordt er gekeken naar voorbeelden van debatten uit het Nederlandse parlement. Dit project is een uitvloeisel van de wens van de Tweede Kamer om meer onderwijsgroepen kennis te laten maken met het parlement.

Er zijn geen kosten aan het bezoek en de debattraining verbonden (programma van ongeveer drie uur). Voor meer informatie over dit programma en aanmeldingen kunt u contact opnemen met BezoekTweedeKamer@debatteren.com of bellen met Frits Bloemberg: 06 - 149 841 52.

Doe mee aan 'Op weg naar het Lagerhuis'

Wellicht bent u al bekend met 'Op weg naar het Lagerhuis'. Dit is een debatwedstrijd voor middelbare scholieren waarbij tien leerlingen per school het debat aan gaan met teams van andere scholen. De voorrondes worden elk jaar georganiseerd op de provinciehuizen. Wij zijn als partner van de VARA verbonden aan 'Op weg naar het Lagerhuis' en verzorgen onder meer de wedstrijdleiding. Maar daarnaast geven we ook veel Lagerhuis trainingen op scholen ter voorbereiding op deze wedstrijd. In het verleden hebben we al veel teams bijgestaan die het ver hebben geschopt in de landelijke finales. Aan de hand van een dvd met voorbeelden uit de Nederlandse en buitenlandse politiek brengen we uw team essentiŽle debattips en -trucs bij.

Wilt u ook eens meedoen met uw school? Kijk voor meer informatie op: OpwegnaarHetLagerhuis.vara.nl.

Voor trainingen voor uw leerlingen of docententeam kunt u met ons contact opnemen: http://www.debatteren.com/contact.html

Gebruik debatteren voor burgerschapsvorming

Sinds kort zijn scholen verplicht in de lessen aandacht te besteden aan burgerschapsvorming. Debatteren kan een manier zijn om hier invulling aan te geven. Samen met de Stichting Leerplan Ontwikkeling ontwikkelen we concepten voor burgerschapsvorming in het onderwijs. Op dit vlak zijn er reeds een aantal succesvolle projecten georganiseerd. We kunnen ook uw school van advies dienen. U kunt debatteren gebruiken om op deze manier thema's bespreekbaar te maken gerelateerd aan onze democratie, maatschappij en samenleving. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gastlessen debatteren of het organiseren van een debat op school. Neem voor meer informatie over (concepten van) burgerschapsvorming contact met ons op.