Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Democratie

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Aan de slag met democratie

Van 5 tot en met 13 oktober 2007 is het de week van de democratie bij de publieke omroep. Onder het motto ‘Wij zijn de baas!’ heeft Schooltv een speciale verzamel-dvd gemaakt met eerder uitgezonden Schooltv-programma’s over democratie. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), bekend van de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer, maakt speciaal voor deze week een leerlingenkrant over democratie.

Alle docenten ontvangen na de zomervakantie een mailing met twee posters en een bestelkaartje. Hiermee kunnen de dvd en leerlingenkranten bij het IPP worden besteld.

Wereldwijd besteden 25 omroepen van 5 tot en met 13 oktober aandacht aan hedendaagse democratie. De internationale titel van het project is: ‘Why democracy?’. De Nederlandse publieke omroep zendt in deze themaweek speciale documentaires uit, maar ook spelshows, portretten, interviews en educatieve programma’s.

Gratis dvd

Schooltv besteedt voorafgaand aan de themaweek aandacht aan jongeren en democratie. Op de verzamel-dvd staat een aflevering van HistoClips over het bestuur van Nederland en een programma uit het eindexamenprogramma ‘Nederlanders en hun gezagsdragers’. Verder een aflevering uit de ‘Focus op de maatschappij’-reeks over democratie en een aflevering over mensenrechten. Na de zomervakantie ontvangen docenten geschiedenis en maatschappijleer een mailing met een bestelkaart waarmee ze de gratis dvd kunnen bestellen. Bij de dvd is lesmateriaal gemaakt dat eveneens gratis te downloaden is.

Leerlingenkranten ‘Zijn wij de baas?’

In de leerlingenkranten van het IPP wordt de vraag gesteld wat democratie nu eigenlijk is: wil dat zeggen dat politici altijd naar het volk moeten luisteren of is het gewoon een gemakkelijke manier om te bepalen wie het land moeten besturen? Verder gaan de makers in op de vraag of het mogelijk is om democratie op te leggen aan landen die geen democratische traditie hebben. Ook wordt aan de leerlingen gevraagd hoe democratisch Nederland eigenlijk is. Er zijn verschillende kranten voor vmbo en voor havo/vwo. Een pakket met 35 kranten kost € 43. Net als de dvd zijn de leerlingenkranten te bestellen met de portvrije bestelkaart die elke docent geschiedenis en maatschappijleer na de zomervakantie ontvangt.

Democratie op Eigenwijzer.nl

Eigenwijzer.nl is de scholierensite van Schooltv. Voor en tijdens de themaweek is www.eigenwijzer.nl de plek waar leerlingen alles kunnen vinden over democratie. Zo vinden ze er infoblokken met opdrachten, Schooltv-programma’s, beeldfragmenten en een quiz.

Zelf filmpjes maken over democratie

‘Wie is de baas in jouw omgeving?’. Leerlingen verfilmen hun persoonlijke verhaal over wie de lakens uitdeelt bijvoorbeeld op school, thuis, in de gemeente. Deze filmpjes plaatsen ze op http://www.eigenwijzer.nl. Ook kunnen ze daar andere filmpjes van leeftijdgenoten over democratie  bekijken.

Dossier op Teleblik

Ook op Teleblik voor het voortgezet onderwijs (www.teleblik.nl/vo) verschijnt een dossierpagina over democratie.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl