Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Dynamiek en stagnatie

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Dynamiek en stagnatie in de Republiek. Vroegmoderne overlevingsstrategieŽn

Denkend aan de Gouden Eeuw zien we rijk geklede patriciŽrs, vermogende handelaren en regenten op weelderige schilderijen van Rembrandt van Rijn voor ons geestesoog. Het nieuwste nummer van het historisch wetenschappelijk tijdschrift Leidschrift biedt in dit themanummer tegenwicht aan het stereotype beeld van rijkdom, rozengeur en maneschijn. De leidraad voor de artikelen in dit nummer is overleven en overlevingsstrategieŽn. Zo ontstaat er een beeld van de onderlaag van de zeventiende-eeuwse samenleving. De redactie hoopt u hiermee een bredere en wellicht genuanceerdere blik te geven op het leven in de Gouden Eeuw.
 
Verschillende prominente historici hebben een bijdrage geleverd aan het meest recente nummer ĎDynamiek en stagnatie in de Republiek. Vroegmoderne overlevingsstrategieŽní. Het nummer wordt ingeleid door Maarten Prak met een beschouwing over overleven in de Gouden Eeuw. Jan Luiten van Zanden en Tine de Moor bespreken de relatie tussen onderwijs en human capital, Jessica Vance Roitman bekijkt de juridische positie van de joden, Ariadne Schmidt schrijft over gebroken gezinnen en Annette de Vries gaat in op de overlevingsstrategieŽn van kunstenaars in een periode die bekend staat als een bloeitijd van economie en kunsten. Zo biedt dit nummer een overzicht van zowel economische als sociale aspecten van overleven in een periode van welvaart. Met de uitgave van dit septembernummer van Leidschrift wordt zoals elk jaar aansluiting gezocht met een van de eindexamenthemaís havo/vwo.
 
Het nieuwste nummer van Leidschrift is te bestellen via leidschrift.nl. Ook kunt u de inhoudsopgave, de inleiding door Prof. Dr. M. Prak en het artikel van Jan Luiten van Zanden en Tine de Moor lezen op onze website.
   
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl