Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    In Europa

laatste wijziging: 12-10-2007

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

 


 

 

In Europa

 

Crossmediaal project over de geschiedenis van Europa 

In Europa, de bestseller van Geert Mak over de honderd jaar Europese geschiedenis, sprak al vele lezers tot de verbeelding. Vanaf zondag 11 november komt de VPRO met de langverwachte verfilming. In 35 afleveringen reist de VPRO in het voetspoor van Mak door het Europa van de vorige eeuw. Per aflevering staat een locatie en een jaar centraal: Van Madrid 1937 tot Stalingrad 1943, van Ieper 1915 tot Budapest 1956. Geen droge geschiedenisles, maar de meeslepende verhalen van ooggetuigen en direct betrokkenen voor wie de geschiedenis vaak nog actueel is. In Europa geeft ze een gezicht: slachtoffers, daders, politici die beter hadden kunnen weten, dromers, opportunisten en natuurlijk die grote massa mensen die het allemaal overkwam voordat ze er erg in hadden. 

Aflevering 1: 1900 (zondag 11 november)

De eeuw begon vol hoop en enthousiasme. Op de wereldtentoonstelling in Parijs waren allemaal vindingen te zien die het leven zouden veraangenamen: elektriciteit, radio, vliegtuigen, rollende trottoirs. Dat alles zou de beschaving ten goede komen: nooit meer oorlog! Werk en eten voor iedereen! Verdraagzaamheid! De geschiedenis van de 20ste eeuw had echter een ander verloop. De twintigste eeuw zou één van de gruwelijkste ooit worden. De oude koningshuizen die Europa samen bestierden, moesten de macht afstaan aan het volk. En dat volk zou die net verworven macht keer op keer uit handen geven aan steeds weer nieuwe onbetrouwbare leiders. 

Aflevering 2: 1906, Berlijn en Wenen (zondag 18 november)

In het begin van de eeuw waren ze allemaal familie van elkaar. Kaiser Wilhelm was de kleinzoon van koningin Victoria, de Russische tsaar Nicolaas was weer zijn neefje. Als kind ruilden ze nog van uniform op de verjaarsfeestjes bij hun oma.

Gedurende de twintigste eeuw zou er een eind komen aan de vanzelfsprekende macht van de vorstelijke elite. Maar in 1906 hield niemand dit nog voor mogelijk. Mak reist van het Berlijn van Kaiser Wilhelm naar het Wenen van de stokoude Kaiser Franz Josef. Terwijl de adel in de Hofburg het verguldsel van de muren danst, dient zich tussen de duizenden immigranten een dakloze kunstschilder aan, van wie de wereld nog veel zou horen: A. Hitler. 

Aflevering 3: 1914, Wenen en Sarajevo (zondag 25 november)

De eerste wereldoorlog zou in één klap een eind maken aan al het optimisme waarmee de eeuw begonnen was. Op 28 juni schiet de Servische boerenzoon Gavril Princip in Sarajevo de Habsburgse kroonprins Franz-Ferdinand dood. Zes weken later staan de legers tegenover elkaar. In Wenen vindt Mak de kleinzoon van de vermoorde Franz Ferdinand. In Sarajevo ontmoet hij in het kapotgeschoten voormalige Joegoslavië, Mile Princip, de achterneef van de dader. Zijn oudoom is, afhankelijk van hoe de politieke wind waait, dan weer held, dan weer terrorist. 

Aflevering 4: 1915, Ieper (zondag 2 december)

De oorlog die met zoveel vreugde werd begroet zou voor de kerst gedaan zijn. Maar al snel ontaart het in een loopgravenoorlog: mensenlevens tellen niet. De aarde wordt door miljoenen granaten omgewoeld, terwijl de soldaten steeds weer naar voren worden gestuurd, telkens weer nieuwe wapens tegemoet. Vlammenwerpers, gifgas. Sommigen werden letterlijk gek van angst. Wat nu post traumatic stress zou heten, heet dan ‘Shell shock’. Soldaten die niet meer durven, worden gefusilleerd. Nog steeds zijn kleinkinderen op zoek naar eerherstel van hun grootvaders. En in West Vlaanderen haalt een vrachtwagentje dagelijks niet ontplofte munitie op: 250.000 kilo per jaar. 

Aflevering 5: 1916, De Somme (F), Bovington en London (GB) (zondag 9 december)

De Eerste Wereldoorlog bleek een vruchtbare kraamkamer van techniek te zijn. Tanks, vlammenwerpers, gas, vliegtuigen. De duizenden zwaar verminkte soldaten, de mannen zonder gezicht worden dankzij een pril begin van de plastische chirurgie opgelapt met nieuwe neuzen, oren en kaken. Aan het thuisfront zien de achterblijvers dankzij film en fotografie de gruwelen van de echte oorlog levensgroot op het witte doek. Niet alleen de soldaten maar de hele samenleving is getraumatiseerd: als er een soldaat verweesd rondloopt, niet meer wetend wie hij is en zijn foto verschijnt in de krant, dan melden zich honderden moeders, kinderen en vriendinnen. Allemaal claimen ze dat de soldaat hun man, vriend of vader is. 

Regie:           Roel van Broekhoven, Hans Fels, Britta Hosman, David Kleijwegt, Jorien van  Nes, Walter Stokman
Research:      Stefanie de Brouwer, Sasza Malko, Christine Pawlata, Eric Velthuis e.a.
Productie:     Mariska Schneider, Anne-Lotte Kroese
Scenario:      Roel van Broekhoven, Stefanie de Brouwer, Hans Dortmans
Voice over:    Geert Mak
Webredactie: Maarten Westerveen
Eindredactie: Roel van Broekhoven

Uitzending: vanaf zondag 11 november, 21.10 uur, Nederland 2

In Europa wordt op dinsdag om 9.40 uur herhaald op Nederland 2 en de hele week op het digitale themakanaal /Geschiedenis TV

De televisie uitzendingen maken deel uit van een veel omvattend crossmediaal project: In Europa.

Internet

·                Podcast: Voor alle probleemlezers en zij die niet genoeg kunnen krijgen van de Europese geschiedenis, biedt de podcast van Geert Mak de helpende hand. Hierin neemt Mak ons in twaalf afleveringen persoonlijk mee door zijn boek, bij wijze van, zoals de auteur het zelf noemt, een soort minicollege. De Podcast is ook op cd verkrijgbaar. Meer informatie: www.vpro.nl/ineuropapodcast

·                www.InEuropa.nl: Rond de serie is een zeer innovatieve website ontwikkeld die geheel gebaseerd is op Google Maps. Op de website kan de bezoeker naar alle plaatsen surfen waarover Geert Mak vertelt. Daar zijn in tekst, beeld en geluid de verhalen te vinden die de plaats bijzonder maken voor de Europese geschiedenis. Op de site kun je uiteraard de uitzendingen terugkijken maar ook door honderd jaar Europese geschiedenis zoeken. Bekijk historische filmpjes, luister naar de verhalen uit de steden en loopgraven van Europa én voeg zelf verhalen toe over de geschiedenis van ons continent.

·                Weblog: volg live de totstandkoming van de serie. Met dagelijks verse verhalen, foto’s, podcasts en filmpjes van programmamakers en redactie.

·                Themakanaal /Geschiedenis TV; VPRO’s 24 uurs geschiedeniskanaal biedt wekelijks bijzondere bijlagen rond de uitzendingen van In Europa. Met documentaires, uniek archiefmateriaal en interviews, steeds aansluitend op de herhaling van de In Europa-aflevering van die week.

Meer informatie en programmering 

In Europa op internet: http://www.ineuropa.nl 

Radio

·                OVT Salon uit Desmet: Geert Mak is elke week live aanwezig en samen met nog een andere gast praat hij over een gebeurtenis(sen) uit hetzelfde jaar dat die avond in de televisie-uitzending ook centraal staat.

OVT: elke zondag vanaf 11 november, ca. 11.00 uur, Radio 1

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl