Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Nascholing

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Nascholingscursus Het nieuwe examenprogramma havo en vwo

Op 1 augustus 2007 gaat het nieuwe examenprogramma geschiedenis in leerjaar 4 van havo en vwo van start met nieuwe onderdelen zoals historisch besef, oriŽntatiekennis en een gedeeltelijk vrije themakeuze.  Docenten moeten zich in korte tijd voorbereiden op een flinke verandering in de tweede fase.

Doelgroep

FLOT Extern biedt een cursus voor docenten geschiedenis in de tweede fase havo en vwo.

Doelstelling en inhoud

Met betrekking tot het nieuwe examenprogramma ontwikkelen docenten hun kennis, inzicht, vaardigheden en houding ten aanzien van:

- historische kennis van docenten;

- organisatie;

- didactiek.

Tijdens twee cursusmiddagen verdiepen deelnemers zich op actieve wijze in de volgende vragen:

- Hoe kan ik zorgen dat ik als docent adequate kennis heb over de tien tijdvakken en de 49 kenmerkende aspecten?

- Hoe laat ik leerlingen oriŽntatiekennis leren?

- Welke examenstof doen we wanneer in de jaren van de examenperiode?

Na de eerste middag gaan cursisten aan de slag met hun kennisplan, hun studiewijzerplan en hun SE-themakeuze. De voortgang hiervan wordt besproken op de tweede middag, waarna dieper wordt ingegaan op inhoudelijke, didactische en organisatorische aspecten van het examenprogramma. Na de cursus kunnen deelnemers hun PTA nieuwe stijl (verder) uitwerken.

Als speciale service biedt de Geschiedenishelpdesk van FLOT cursisten tot 1 oktober 2007 gratis ondersteuning bij de ontwikkeling van hun PTA. Cursisten die hun concept-PTA naar de helpdesk mailen ontvangen binnen een week feedback.

Deelnemers ontvangen een cursusmap en een nascholingscertificaat.

Uitvoering, locatie en kosten

De cursus wordt in het voorjaar van 2007 uitgevoerd op donderdagen 8 maart en 26 april van 13.00 tot 16.00 in het Mollergebouw in Tilburg. De uitvoering is in handen van Fontysdocenten drs. Ton Emonds, drs. Tom van der Geugten en drs. Mandy Rietveld (tevens bovenbouwdocente aan pilotschool Mill-Hillcollege te Goirle). De cursus kost Ä 275,- per deelnemer.

Meer informatie en aanmelding

Voor aanmelding kunt u een e-mail sturen naar lero@fontys.nl. U ontvangt dan een aanmeldingsformulier en een routebeschrijving. Voor nadere informatie kunt u e-mailen naar cursusleider Tom van der Geugten (t.vandergeugten@fontys.nl).

Aanmelding voor de cursus in het voorjaar van 2007 is mogelijk tot 1 maart. Data van latere cursussen worden bekend gemaakt op www.fontys.nl/lerarenopleiding/tilburg/flotextern.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl