Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Geheugen van Nederland

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Beeldbronnen analyseren met het Geheugen van Nederland

De eindexamens zijn voorbij. De toetsweken komen eraan! En laten we nu eerlijk zijn: wie gebruikt er nou geen beeldbronnen in zijn toetsen? Haast iedereen toch!

Toch weet ook iedereen, dat leerlingen het analyseren van beeldbronnen moeilijk vinden. Daarom moeten leerlingen regelmatig de gelegenheid krijgen om te oefenen met het analyseren van beeldbronnen.

Het www.geheugenvannederland.nl heeft daarom een drietal werkbladen gemaakt waarmee in de klas volgens een vast patroon geoefend kan worden met het analyseren van cartoons, affiches/posters en fotomateriaal uit de database van het Geheugen.

De werkbladen zijn opgezet met de bedoeling leerlingen een vast denkpatroon aan te leren, waarmee ze beeldbronnen voortaan gemakkelijker en met succes kunnen analyseren. Door regelmatig volgens een vast patroon te oefenen weten zij bij de beoordeling van een nieuwe bron al vooraf hoe ze te werk moeten gaan: eerst goed kijken en letten op de details, dan interpreteren en ten slotte de bron beoordelen.

Voor uw gemak heeft het Geheugen bij ieder werkblad een selectie beeldbronnen klaargezet uit de Nederlandse en de internationale politieke geschiedenis van de 20ste eeuw. Via de zoekfunctie kunt u in de cartoons, de affiches en foto’s grasduinen. Uiteraard is het mogelijk ook in andere collecties van het Geheugen te zoeken naar geschikt toetsmateriaal.

De werkbladen zijn in Word opgesteld. De vragen en de indeling van de werkbladen zijn dus gemakkelijk aan uw wensen aan te passen en te vermenigvuldigen in de klas.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl