Community Geschiedenis                                                                Histoforum

     

laatste wijziging: 03-11-2004

 

Scholierendag Filmfestival DDR in beeld

Woensdag 10 november 2004 

In de nacht van 9 op 10 november 1989 viel in Berlijn de Muur. In razend tempo volgden de gebeurtenissen in Duitsland elkaar op: de val van de Oost-Duitse communistische machthebbers, vrije verkiezingen in de DDR, één Duitse munt en de totstandkoming van een verenigd Duitsland.

Nu, vijftien jaar later, lijkt de euforie van de begindagen omgeslagen in scepsis. De herinnering aan de DDR raakt door actuele problemen vertroebeld: soms wordt het leven onder het communisme te eenzijdig in zwarte kleuren geschilderd, soms overheerst de nostalgie naar de overzichtelijkheid van vroeger.  

Tegen deze achtergrond organiseren Kriterion en het Duitsland Instituut Amsterdam gezamenlijk het filmfestival DDR in beeld. Op het festival staat de verbeelding van de DDR in films, tijdens de dictatuur en daarna, centraal. Hoe verhielden beeld en werkelijkheid zich in de DDR? Hoe was het om in de DDR te leven en als filmer te werken? Leeft (de beeldtaal uit) de DDR nog voort in nieuwe films? Wat is het (film)beeld van de DDR vandaag de dag? 

Scholierendag 

Het filmfestival start op woensdag 10 november 2004 met een speciale scholierendag voor bovenbouwleerlingen. Voor deze dag zijn een historicus en een voormalige DDR-burger uitgenodigd om als festivalgast op te treden.  

Om 12.45 uur gaan de deuren open. Vanaf 13.15 uur staat het onderwerp Propagandafilms: de staat verbeeld centraal. Na een korte inleiding op symboliek en filmtaal in propagandafilms in de DDR volgt 'Dass ein gutes Deutschland blühe' (originele versie, 35 mm, 1959; Joop Huisken).  

Vanaf 15.15 uur is er in het tweede deel van de scholierendag de gelegenheid tot het stellen vragen en wordt in het kader van het thema De DDR na de Wende verbeeld 'Sonnenallee' (met Engelse ondertitels, 35 mm, 1999; Leander Hausman) vertoond. Afsluitend vindt in de zaal een gesprek plaats over de vertoonde films en het leven in de DDR.  

Onderwijsmateriaal 

Ter voorbereiding op de scholierendag is onderwijsmateriaal ontwikkeld. Dit materiaal gaat in op de geschiedenis van de film in de DDR en biedt achtergrondinformatie over de films 'Das ein gutes Deutschland blühe' en 'Sonnenallee'. Bij de film 'Sonnenallee' zijn bovendien een groot aantal opdrachten geschreven, die ter voorbereiding voor het festival door de leerlingen gemaakt kunnen worden. Voor tijdens de films zijn kijkinstructies samengesteld, die achteraf in de les gebruikt kunnen worden voor gespreksrondes en het maken van uiteenlopende opdrachten. Docenten die zich met leerlingen aanmelden krijgen dit materiaal toegezonden.  

Datum: woensdag 10 november 2004

Tijd: 12.45 uur tot 18.00 uur
Locatie
: Filmtheater/Café Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Kosten
: € 7,00 (scholieren / CKV-bonnen worden geaccepteerd); € 10,00 (docenten, incl. onderwijsmateriaal. NB per 22 leerlingen kan 1 docent gratis mee)
Locatie:
Filmtheater/Café Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Informatie en aanmelding:
Charlotte Broersma (Duitsland Instituut): T: 020 – 525 36 96 / e-mail: broersma@dia.uva.nl

Uitgebreide informatie over het Filmfestival vindt u in het Dossier ‘Oost-Duitsland in de steigers’ op http://www.duitslandweb.nl/dossiers/oost-duitsland/index.html

 

 

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl

     
 

© Albert van der Kaap, Enschede
1998-2004.

kaap@home.nl