Community Geschiedenis                                                                Histoforum

    Ithaka

Home

 

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Nieuwsbrieven

Vaklokaal

Mailinglist

 

Het klinkt een beetje alsof de firma Fugro handelt in fruit en groente maar nee, het is een wereldwijde organisatie die werkzaam is op het gebied van Geo-informatie, Geotechniek, Hydrologie en Geo-ICT.
Ze verzamelen en interpreteren allerlei gegevens over de oppervlakte van de aarde en de zeebodem, om die te gebruiken in de mijnbouw, olie- en gaswinning en bouwprojecten.

Een nieuw project, waar ze onlangs ingedoken zijn, is het zoeken naar het Ithaka van Odysseus. (bron: Trouw, 28 maart 2007; met dank aan oma!)
In Boek 9, verzen 19-26 van de Odyssee van Homeros beschrijft Odysseus het eiland waarvan hij koning is: Ik bewoon het wijd zichtbare Ithaca en daarop ligt de berg Neriton, omruischt van gebladerte en van verre reeds zichtbaar; rondom liggen er talrijke eilanden, zeer dicht naast elkander, Dulichium en Same en t boschrijke Zacynthus. Ithaca zelf ligt niet hoog en is t uiterste eiland in zee naar het Westen - de andere liggen op eenigen afstand er van naar den dageraad en de zon gekeerd - rotsachtig is het van grond, maar een goede voedster van jonge mannen. (Vert. W.G.van der Weerd)

Een laag eiland dus, met n hoge berg, ruw en bebost.
De Griekse geograaf Strabo was in de eerste eeuw van onze jaartelling de eerste die aanwees waar dat mythische eiland dan gelegen moest hebben: iets ten noordoosten van het eiland Kefalonia. Sindsdien heet dat eiland Ithaka.
Maar er klopt iets niet. Want het Ithaka van Strabo is bergachtig, anders dan in de beschrijving van Homeros. Ook andere geografische kenmerken kloppen niet.
Daarom zijn wetenschappers nog steeds op zoek naar het Ithaka van Odysseus.

De laatste hypothese over de ligging van Ithaka werd in 2003 ontwikkeld door de Engelse amateur-archeoloog Robert Bittlestone. Tijdens een vakantie in Griekenland bedacht hij dat het Ithaka van Homeros misschien wel door aardverschuivingen een schiereiland is geworden van Kefalonia.
Hij beschreef zijn theorie uitvoerig in zijn boek Odysseus Unbound. Een uitgebreide website maakt zijn ideen ook voor ons toegankelijk.
Samen met wetenschappers van de universiteit van Cambridge startte Bittlestone het Odysseus Unbound project om de hypothese wetenschappelijk te onderzoeken.
Het Nederlandse ingenieursbureau Fugro, dat gespecialiseerd is in bodemonderzoek, zag er wel wat in en het maakte op 21 maart 2007 bekend dat het voor dit project een 'full body scan' gaat maken van het stuk land. Dit om vast te stellen of er ooit een waterengte heeft gelegen tussen Kefalonia en het schiereiland Paliki.

De geografie van Paliki klopt veel beter met de beschrijving van het Ithaka van Homeros - het schiereiland is tamelijk vlak, met n flinke heuvel en veel bossen. Het is alleen geen eiland.
Met een scan gaat Fugro nu een driedimensionaal beeld maken van het gebied, om vast te stellen of de ondergrond van het gebied tussen Kefalonia en Paliki uit puin bestaat of uit steviger materiaal. Puin kan erop wijzen dat er daar ooit zee was en dat Paliki vroeger een apart eiland is geweest. Daartoe worden er gaten geboord in de grond om daar sensoren in te laten zakken, en er worden sonaranalyses gemaakt van de zeebedding.

Er is al een naam bedacht voor de zee-engte die er geweest moet zijn tussen Kefalonia en Paliki: het kanaal van Strabo, naar de man die twintig eeuwen geleden het 'foute' Ithaka aanwees. Het project gaat deze zomer van start en duurt drie jaar.
Eventuele tussentijdse resultaten worden op de website vermeld, dus houd die in de gaten.
Op de website van de VPRO kun je een toelichting op dit project van 5 minuten beluisteren. Fik Meijer, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt over de geschiedenis van deze zoektocht.

Bron: J. Korevaar

     
 

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Google
Search WWW Search histoforum.digischool.nl