Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Les van het jaar

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Wie maakt de beste geschiedenisles van 2009?

Anno, Schooltv en Stichting entoen.nu dagen basisschooldocenten van groep 7 en 8 uit om samen met hun klas de beste geschiedenisles van 2009 te bedenken. Hiermee maken zij kans op de Les van het Jaar-trofee en een overnachting met de hele klas in het Archeon. De Les van het Jaar-verkiezing heeft als doel om leerlingen nog enthousiaster te maken voor geschiedenis. Docenten kunnen hun ideeŽn tot 16 maart 2009 insturen via het formulier op www.lesvanhetjaar.nl. Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis, organiseert de verkiezing in samenwerking met Schooltv en Stichting entoen.nu.

Canononderwerpen en Schooltv-beeldbankclips
De Les van het Jaar is voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Belangrijk is dat de Nederlandse geschiedenis centraal staat en dat de leerlingen meedenken over het onderwerp van de geschiedenisles. Anno en Schooltv hebben een aantal Schooltv-beeldbankclips geselecteerd. Deze educatieve filmpjes over diverse  geschiedenisthemaís dienen als inspiratiebron. Bovendien sluiten deze filmpjes aan bij de Canon van de Nederlandse geschiedenis. Docenten kunnen kiezen uit diverse lesvormen zoals een digitale les, filmpje of een poster. Meer informatie staat op www.lesvanhetjaar.nl.

Filmpjes van de genomineerde lessen
LesideeŽn kunnen tot 16 maart 2009 ingestuurd worden. Op 20 maart 2009 selecteren Anno, Schooltv en Stichting entoen.nu de tien beste ideeŽn. De genomineerden mogen hun les verder uitwerken en voor 13 mei 2009 opnieuw inzenden. Anno maakt tussen 13 en 28 mei 2009 een filmpje van de genomineerde lessen op school. Op 5 juni 2009 wordt de winnaar live bekendgemaakt tijdens een uitzending van Schooltv-Weekjournaal.

Hoofdprijs overnachting met hele klas in Archeon
Naast de Les van het Jaar-trofee bestaat de hoofdprijs uit een schoolreisje voor de hele klas naar het Archeon mťt overnachting. De tweede prijs is een schoolreisje naar het Archeon zonder overnachting. De derde prijs is een voorstelling van het Verteltheater in de klas. De winnende lessen worden bovendien digitaal beschikbaar gesteld voor alle scholen in Nederland.

Winnaar 2008: journaal over Watersnoodramp
Hoe zou het journaal eruit hebben gezien op de dag na de watersnoodramp in 1953? Groep 8 van de Dr. H. Bavinckschool uit Spakenburg heeft dit in beeld gebracht en won er de Les van het Jaar-verkiezing in 2008 mee. In groepjes hebben de leerlingen het journaal van de dag na deze enorme overstroming nagemaakt. Na het verzamelen van alle feiten over deze historische gebeurtenis filmden de leerlingen verschillende journaalitems met onder meer de weerman die uitlegt wat er precies is gebeurd, interviews met een slachtoffer van de ramp en de speech van de toenmalige koningin Juliana. Stichting Leerplan Ontwikkeling heeft deze les gedidactiseerd zodat deze door alle basisschooldocenten in Nederland gebruikt kan worden. De les is gratis te downloaden van www.lesvanhetjaar.nl.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl