Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Der Mauerbau im DDR-Unterricht

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Der Mauerbau im DDR-Unterricht

Bij FWU, Institut für Film und Bild in Wissenschaft und Unterricht, is een bijzondere DVD verschenen. Het gaat om een video opname (47 minuten) van een geschiedenisles in 1977 over de bouw van de muur, aangevuld met een vijftal interviews met betrokkenen. Als bonus staat op de DVD een 47 minuten durende documentaire 'Halt! Zonengrenze'.

Op 11 april 1977 volgden 23 leerlingen van de tiende klas van de Ho-Chi-Minh school in Berlin-Köppenick een speciale les aan de Humboldt universiteit in Berlijn. De les werd gegeven door hun voornalige lerares, die op dat moment op de universiteit assistent was van Florian Osburg. Onderwerp is de bouw van de muur. De les werd opgenomen op video. Onduidelijk is voor wie deze video uiteindelijk bestemd was. Het gaat om een uiterst traditionele les die duidelijk niet bedoeld is als voorbeeld van innovatief onderwijs. 'Uiteraard' gaat de les over de noodzaak van de bouw van de muur, de vrede in de DDR moest veilig gesteld worden. De vreedzame DDR kon niet anders reageren op de militaire, economische en ideologische dreiging uit de BRD.

Centraal in de film staat de propaganda lp 'Schola S 41', waarvan 7 minuten worden vertoond.

Prijs: 19,95 euro

Bron: artikel in Geschichte lernen 114, 2006, blz. 59

Andere historische DVD's van FWU:

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl