Community Geschiedenis                                                                Histoforum

Mensenrechten

Lesmateriaal

Ict en geschiedenis

Vaklokaal

Mailinglist

Zestig jaar mensenrechten

Op 10 december a.s. is het zestig jaar geleden dat de  Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd aangenomen. Het Platform Mensenrechteneducatie en de Stichting 60 jaar UVRM hebben daarvoor de wedstrijd 'Mijn rechten = jouw rechten!' in het leven geroepen. Doelgroepen zijn vmbo 3,4 en bovenbouw havo/vwo.

VMBO
De opdracht voor leerlingen van het VMBO in klas 3 en 4 heet: ‘Ontwerp promotiemateriaal voor jongeren over een mensen­recht’. Mensenrechten lijken altijd alleen voor landen te gelden waar het niet zo goed gaat, maar mensenrechten zijn er voor iedereen; ook voor leerlingen van het VMBO! Laat daarom de leerlingen een recht uitkiezen dat hen aanspreekt, een recht dicht bij huis of school. Dit recht gaan ze onder de aandacht brengen van andere jongeren. De vorm waarin de leerlingen hun idee uitwerken, is geheel vrij. Wel moet het promotiemateriaal zoveel mogelijk jongeren bereiken en binnen een budget van 500 euro blijven. Posters, sleutelhangers of hoesjes met een mensenrecht voor mobiele telefoons zijn voorbeelden van ideeën. Maar: hoe creatiever, hoe beter en hoe meer kans ze maken op een prijs!

Die prijs is op 10 december 2008 met de hele klas een dagje naar Den Haag voor…
Dat blijft nog even een verrassing! Maar misschien wordt het winnende promotiemateriaal wel in productie gebracht! U kunt de inzending van de klas aanmelden via
educatie@60jaaruvrm.nl.

HAVO/VWO
De opdracht van de wedstrijd Mijn rechten = jouw rechten voor leerlingen van bovenbouw havo/vwo is: 'Schrijf een preambule bij de Nederlandse Grondwet' (maximaal 300 woorden).
De vorm waarin de leerlingen hun inleidende tekst presenteren, is geheel vrij. Hoe creatiever, hoe beter en hoe meer kans ze maken op een prijs.

Die prijs is op 10 december met de hele klas een dagje naar Den Haag. Daar komen verschillende klassen bij elkaar voor een feestelijke finaleronde. U kunt de inzending van de klas aanmelden via educatie@60jaaruvrm.nl.

Gratis onderwijskoffer
Scholen die deelnemen aan de wedstrijd 'Mijn Rechten = Jouw Rechten!' krijgen een gratis onderwijskoffer toegestuurd. Er zijn koffers voor VMBO en voor HAVO/VWO. Daarin zitten leermiddelen en andere hulpmiddelen die deelname aan de wedstrijd kunnen vergemakkelijken.

Zie voor meer informatie http://www.mensenrechteneducatie.nl en de dieplinks: VMBO en
HAVO/VWO.

Met onderstaande zoekmachine kunt u zowel zoeken op het www als binnen deze site en Histoforum

Search WWW Search histoforum.digischool.nl