Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 100, november 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Docenten VO
Docenten VO is een nieuwe algemene community voor docenten in het voortgezet onderwijs.

Het Geheugen van Nederland lanceert gratis lessenmaker
Op de website van het Geheugen van Nederland is voor docenten een gratis lessenmaker te vinden. De lessenmaker is een programma waarmee op een eenvoudige manier lessen kunnen worden samengesteld met behulp van digitale teksten en beeldbronnen.
Lees verder

Krantenmaker
Met de bèta-versie van de KrantenMaker kunt u op een makkelijke en intuïtieve manier een klas- of schoolkrant maken die er net zo uitziet als een ‘echte’ krantenpublicatie.

Mastercourses UvA
De Universiteit van Amsterdam organiseert dit schooljaar diverse mastercourses die (ook) voor docenten geschiedenis interssant zijn.

Tweede serie In Europa
Op zondag 30 november start de nieuwe serie In Europa, wekelijks om ca. 21.05 uur, Nederland 2

Interactieve tijdlijn TimeRime
TimeRime is een website voor het maken, bekijken en vergelijken van tijdlijnen. Hoewel de website www.timerime.com pas drie maanden bestaat wordt het al op veel scholen gebruikt. Binnenkort komt er daarom een schoolversie van TimeRime. Deze schoolversie brengen we graag bij u onder de aandacht.
Zodra een school inlogt op de website, kunnen alle leerlingen en docenten tijdlijnen maken in een afgeschermde omgeving, waartoe alleen docenten en leerlingen van die school toegang hebben. Leerlingen kunnen alleen aan een tijdlijn werken, of in groepen.  En docenten kunnen het werk van hun leerlingen monitoren en beoordelen. Met school.timerime.com vormt elke leerling ook meteen een dossier voor de gehele duur van zijn schoolgang. Natuurlijk is het zeer geschikt voor het nieuwe examenprogramma geschiedenis (havo/vwo) met de tien tijdvakken en de bijbehorende kenmerkende aspecten, maar het kan ook worden ingezet voor andere vakken (bijvoorbeeld CKV). School.timerime.com zal direct na de kerstvakantie beschikbaar zijn.
Lees de brochure

Die Welle
Op 27 november gaat de Duitse remake van The Wave, Die Welle in roulatie in Nederland. Op 19 november is er in Amsterdam een voorvertoning voor docenten (inclusief lesmateriaal). Opdrachten bij die Welle vindt u ook op Histoforum. De film is op DVD verkrijgbaar in Duitsland en binnen afzienbare tijd waarschijnlijk ook via Educatheek.

Canonfilmpjes
Het overzicht van filmpjes bij de 50 canonvensters is uitgebreid, o.a. met links naar de canonclips.

Studiemiddag nieuwe geschiedenisprogramma
Op 5 november organiseert de VGN van 16.00-18.45 uur in Amersfoort een studiemiddag over het nieuwe geschiedenisexamen.

Nieuwe samenvattingen
Geschiedenisdocent Jo Swaen heeft samenvattingen gemaakt van themakaternen over China en het Midden-Oosten, plus een samenvatting van het examenkatern Dynamiek en stagnatie in de Republiek.

Staatsexamen
Op de pagina met informatie over het examen vindt u nu ook informatie over het staatsexamen.

Een Gallisch dorpje

In het zuiden van Franrkijk is, voor zowel het grote publiek als voor wetenschappelijke doeleinden, een Gallisch dorp gereconstrueerd.

Oproep van een collega
Jaren geleden heeft Teleac een serie radiouitzendingen gemaakt waarin historici spraken nav Isings-platen. Heeft iemand deze serie nog ergens bewaard? Reacties graag naar Marten Douma +31621115344

In Dutch, interactive dollhouse
Op deze website kunnen kinderen spelen met attributen van een zeventiende eeuws herenhuis, zoals dat te vinden is op schilderijen van Hollandse meesters uit die eeuw.
Bent u op zoek naar fraaie afbeeldingen van kunstwerken, kijk dan eens op Web Gallery of Art of Olga's Gallery. Deze en andere links naar sites over kunstgeschiedenis vindt u op Histoforum.

Maps of War
Een website met korte animaties van historische kaarten, bijvoorbeeld van de volken die ooit de baas zijn geweest in het Midden-Oosten of van het verloop van W.O.I.

 

Workshop interactieve GPS-tochten  op 5 & 20 november 2008 

De geschiedenisles krijgt veel meer impact als deze plaatsvindt in het oude centrum van een stad. Door GPS-technieken te gebruiken, kunnen docenten tegenwoordig zelf eenvoudig en goedkoop interactieve speurtochten maken voor hun leerlingen. Deze speurtochten verrijken het dagelijkse onderwijs. 

Tijdens de workshop 'interactieve GPS-tochten voor het onderwijs' krijgt u een overzicht van de mogelijkheden die er momenteel zijn. Echter, de meeste tijd zullen we besteden aan het maken van een eigen interactieve speurtocht met de software van Mscape. We gaan dus echt aan het werk! 

De workshops vinden plaats van 12.00-17.00 uur. Er wordt gestart met een inlooplunch. 

Deelname is gratis en staat open voor iedereen uit de Kennisnet en SURFnet doelgroep. 

U kunt zich inschrijven voor:

Locatie: SURFnet kantoor