Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 101, november 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Bezoek de Tweede Kamer voor een rondleiding en debattraining!
Met ingang van dit schooljaar hebben we een speciale samenwerking gestart met de Tweede Kamer. Hierbij krijgen (toekomstige) docenten een rondleiding en debattraining aangeboden in het parlement.

Lees verder

Wassersteinlezing
Op 24 november organiseert uitgeverij Nieuw Amsterdam in de Posthoornkerk te Amsterdam een lezing met historicus en schrijver Bernard Wasserstein. Daarnaast zullen een aantal bekende Nederlandse historici hun opwachting maken en deelnemen aan de discussie.
Lees verder

Klassiek Rome in Google Earth
In Google Earth (versie 4.3) kun je een virtuele wandeling maken door het oude Rome. Zet in 'Lagen' daartoe een vinkje bij 3D-gebouwen. U kunt, als u dat nog niet heeft gedaan, Google Earth hier downloaden. 

Verkiezing mooiste geldbiljet
Van een eurobiljet wordt bijna niemand enthousiast: de kleuren leven niet, en de afbeeldingen spreken niet tot de verbeelding. Guldenontwerper Ootje Oxenaar, die nu in de Verenigde Staten woont, vindt het ook niks: „Ik kom nog regelmatig in Nederland en elke keer erger ik me aan die vreselijke eurobiljetten. Het is een schande”.

Vorige maand kozen lezers van dagblad Trouw Oxenaars briefje van 250 gulden als mooiste Nederlandse designvoorwerp. In de verkiezing van Trouw nam het biljet van 250 gulden, de vuurtoren, het op tegen onder meer de Rietveldstoel en de DAF 600. Maar Nederland heeft nog veel meer bijzondere biljetten gehad. Wat is de allermooiste? Lees er meer over, en breng je stem uit op www.anno.nl/gulden.

 

Doe mee aan 'Op weg naar het Lagerhuis'
Wellicht bent u al bekend met 'Op weg naar het Lagerhuis'. Dit is een debatwedstrijd voor middelbare scholieren waarbij tien leerlingen per school het debat aan gaan met teams van andere scholen.
Lees verder

Studiedag geschiedenis De canon in archiefstukken
Op maandag 8 december organiseert Noordhoff Uitgevers een studiedag geschiedenis in het Nationaal Archief in Den Haag.
Vanaf schooljaar 2009 moeten de vensters van de canon in de onderbouw van het VO aan de orde komen. Veel van de vensters komen bijna automatisch langs bij het vak geschiedenis. Door het gebruik van bronnen kunt u deze lessen nog eens extra verlevendigen. Bijvoorbeeld door middel van een brief, een prent of een persoonlijk verhaal. Maar hoe en waar vindt u geschikte bronnen? En hoe zet u deze bronnen op een didactische wijze in? Dit is de uitdaging voor u als geschiedenisdocent.
Lees verder