Community Geschiedenis 

Nieuwsbrief 16, december 2003

De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief zijn van harte welkom op kaap@home.nl 


De grootste Duitser aller tijden

Op 28 november kozen de Duitsers Konrad Adenauer tot grootste Duitser aller tijden, gevolgd door Luther en Marx. Meer informatie vindt u op de site van het ZDF. Klik hier voor de komplete top 100.

Misschien een idee voor een praktische opdracht? Leerlingen maken een beredeneerde keuze voor een top tien van de 'grootste Nederlanders aller tijden'. Eventueel kun je leerlingen ook een top tien in een aantal categorieŽn  laten samenstellen.  

[naar boven]


Virtual tours and all that

Wat is de meerwaarde is een vraag die vaak gesteld wordt als je het hebt over  het gebruik van internet.  De meerwaarde van internet bestaat o.a. uit filmpjes, panorama's en virtuele rondleidingen. Helaas heb je hiervoor wel een plug-in nodig en omdat er (nog) geen sprake is van een standaard heb je er zelfs verschillende nodig. Gelukkig zijn deze wel gratis op het net te vinden. Eenmaal installeren is voldoende. Bij een volgend gebruik wordt de plug-in door de computer vanzelf herkend. 

Om van filmpjes en dergelijke optimaal gebruik te kunnen maken zou elk geschiedenis lokaal standaard voorzien moeten zijn van een Smartboard of iets vergelijkbaars.

Enkele voorbeelden:

[naar boven]


Timetales

Op zoek naar foto's van straattaferelen, familieportretten enz. die het dagelijks leven in de twintigste eeuw weergeven? Kijk dan eens op de site Timetales.

[naar boven]


Spotprenten over de klassieke oudheid

Een van de aardige kanten van internet is je geen onderwerp kunt bedenken of er is wel iemand die er een site over heeft gemaakt. Zo verzamelde 'Stilus' spotprenten die betrekking hebben op de klassieke oudheid. Aardig om bijvoorbeeld te gebruiken in een proefwerk.

[naar boven]


Al@din

Al@din, een initiatief van de Nederlandse bibliotheken, beantwoordt vragen over alle denkbare onderwerpen, behalve vragen over zaken als het verlengen of reserveren van materialen bij uw eigen bibliotheek, vragen naar medisch of juridisch advies en vragen over uw computer of software.

Al@din probeert uw vraag binnen een werkdag te beantwoorden. Lukt dit niet, dan ontvangt u hiervan bericht. Beantwoording duurt maximaal vijf werkdagen. U krijgt antwoord op het door u opgegeven e-mailadres. Daarnaast vindt u alle vragen die u gesteld heeft bij Mijn al@din. Hiervoor is het wachtwoord nodig dat u in onze eerste e-mail krijgt. Voor meer informatie, zie Over al@din.


[naar boven]


Russisch onderwijsministerie overweegt afkeuring geschiedenisboek

Het Russische ministerie van onderwijs overweegt haar aanvankelijke goedkeuring van een geschiedenisboek voor de middelbare school terug te trekken, omdat in het boek kritiek wordt geuit op het beleid van president Vladimir Poetin. Dat hebben Russische nieuwsmedia donderdag gemeld.

Lees verder

[naar boven]