home nieuws  |   nieuwsbrieven  |  agenda  |  methodes  |  forum  |  contact

Nieuwsbrief 19, maart 2004
De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie

Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief zijn van harte welkom op kaap@home.nl 


Newseum

Een artikeltje in de Volkskrant attendeerde mij op een prachtige journalistieke site die ook historici veel te bieden heeft Newseum. Naast de voorpagina's van een groot aantal (200) dagbladen treft u er bijvoorbeeld een informatief gedeelte over de Berlijnse Muur en pagina's over Arthur Szyk, waarin de vraag centraal staat welke invloed deze tekenaar had op de publieke opinie in de V.S. gedurende de Tweede Wereldoorlog.

Zie ook The Arthur Szyk Society


Studedag vmbo

De VGN organiseert op 8 april 2004 een studiedag voor het vmbo met een zeer gevarieerd programma.

Lees verder


Propaganda Posters

Zeven opdrachten over het gebruik van propaganda posters in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Sommige opdrachten zijn door hun omvang en moeilijkheidsgraad geschikt voor de derde klas, andere opdrachten kunnen dienen als praktische opdracht


Manipulatie van foto's 

The commissar vanishes is een site met voorbeelden van de manier waarop de communisten in Rusland foto's manipuleerden.


Olympische Spelen

In een jaar waarin er Olympische Spelen worden gehouden is het extra aantrekkelijk om leerlingen een onderzoekje te laten doen naar verschillen tussen de klassieke en de moderne spelen. Ook een praktische opdracht over dit onderwerp is uiteraard mogelijk. Kijk voor een suggestie (met veel bronnenmateriaal) op Olympische Spelen


Profielwerkstukken

Benieuwd welke onderwerpen door leerlingen zijn gekozen voor hun profielwerkstuk? Kijk dan op de site van het Tweede Fase Adviespunt.

 


Examenonderwerpen

Bent u voor uw leerlingen op zoek naar samenvattingen van de examenonderwerpen of zoekt u proeftoetsen? Kijk dan eens op deze pagina van Histoforum

Zoekt u links bij examenonderwerpen? Klik dan hier.

 


Werkstukwedstrijd voor groep 8

Anne Frank 75
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Anne Frank werd geboren. Daarom organiseert de Anne Frank Stichting een werkstukwedstrijd voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs.
Een wedstrijd waaraan de hele klas deel kan nemen, en ook een wedstrijd waaraan individuele leerlingen kunnen meedoen.

Waar moet het werkstuk over gaan?
Het werkstuk moet te maken hebben met Anne Frank of de Tweede Wereldoorlog. Op de Werkstukwijzer (http://www.annefrank.nl/werkstukwijzer) staan allerlei ideeŽn en materiaal voor een onderwerp. Op deze site staan ook de spelregels voor deelname en informatie voor docenten.

Wat kan je winnen?
Alle inzenders krijgen een kleine verrassing. De winnaars in beide categorieŽn worden uitgenodigd voor een speciale Vip-ontvangst in het Anne Frank Huis. Het wordt een dag vol verrassingen.

De werkstukken moeten uiterlijk 30 april 2004 ingeleverd zijn.