home nieuws  |   nieuwsbrieven  |  agenda  |  methodes  |  forum  |  contact

Nieuwsbrief 23, juni 2004
De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie,

Alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Zoals altijd zijn bijdragen voor de volgende nieuwsbrief, die in september zal verschijnen,  zijn van harte welkom op kaap@home.nl 


Irak en de behandeling van gevangenen

Recente foto's hebben (weer eens) duidelijk gemaakt waartoe mensen in bijzondere omstandigheden in staat zijn. Voor wie bekend is met de experimenten van Stanley Milgram aan de Yale universiteit en het Stanton Prison Experiment overigens geen verrassing. In 1971 speelden Amerikaanse studenten in een nagebouwde gevangenis een aantal dagen voor gevangene en bewakers met dezelfde gevolgen als nu in de Abu-Ghraib gevangenis in Irak.
In het
Milgram experiment moesten studenten vragen stellen aan medestudenten en bij foutief beantwoorden stroomschokken toedienen. Voor alle duidelijkheid, ook hier ging het om studenten die vrijwillig aan het experiment meededen.


Correctiedruk eindexamen

De Havo/VWO commissie van de VGN heeft een vragenlijst gemaakt over de werkdruk bij de correctie van het eindexamen.


Samenvattingen van examenonderwerpen

Voor dit jaar alleen nog interessant voor examenkandidaten die op herhaling moeten, maar voor volgend jaar mogelijk handig voor alle examenkandidaten, een pagina met links naar samenvattingen van examenonderwerpen. Tips voor deze rubriek zijn ook komend jaar zeer welkom.


Blik op de wereld

Blik op de wereld is een nieuwe interessante site van collega Jo Swaen, met o.a. historische artikelen voor onder- en bovenbouw met opdrachten, maar ook met uitgebreide informatie over ons strafrecht in historisch perspectief.


D-day

6 juni a.s.  is het 60 jaar geleden dat de invasie in NormandiŽ plaatsvond. Voor collega's mogelijk een reden om er dit jaar extra aandacht aan te besteden. Op internet is er geen gebrek aan informatie over dit onderwerp. De Volkskrant selecteerde enkele aardige sites. Bijvoorbeeld foto's van de beroemde fotograaf Robert Capa en audio verslagen op de site van Newseum. Op de site van Britannica online vindt u een videofragment over de landing.
In
Frankrijk 1 of Frankrijk 2 en Engeland zal er ongetwijfeld meer aandacht aan operatie Overlord worden besteed dan in ons land. Maar uiteraard zal ook de Nederlandse televisie er aandacht aan besteden. NOS Actueel doet in de uitzending van 15.00 tot ongeveer 17.00 uur op Nederland 1 rechtstreeks verslag van de internationale herdenkingsplechtingheid van D-day in Arromanches, NormandiŽ.

Klik hier voor meer links


Stork, Hengelo

Het Geheugen van Nederland biedt een collectie van 10.000 foto's over machinefabriek Stork in Hengelo. 

 


ICT en samenwerkend leren

Op het forum van de community site staat de volgende oproep, die ik ook graag via deze nieuwsbrief onder uw aandacht wil brengen.

Voor een promotie-onderzoek van de vakgroep Onderwijskunde van de Universiteit Utrecht zijn wij op zoek naar enkele docenten geschiedenis (bovenbouw VWO) die deel willen nemen aan dit onderzoek. Het onderzoek heeft betrekking op de mogelijkheden van het gebruik van ICT en samenwerkend leren in het geschiedenisonderwijs. Het onderzoek zal plaats vinden in de periode oktober-november. Voor meer informatie kunt u terecht op http://edugate.fss.uu.nl/~crocicl/onderzoek_scholen.html. Indien u geÔnteresseerd bent kunt u mailen naar j.j.h.m.janssen@fss.uu.nl.

Met vriendelijke groet,

Jeroen Janssen
Capaciteitsgroep Onderwijskunde
Universiteit Utrecht