home nieuws  |   nieuwsbrieven  |  agenda  |  methodes  |  forum  |  contact

Nieuwsbrief 26, september extra 2004
De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie,

Er diende zich de afgelopen dagen zoveel nieuw materiaal voor de nieuwsbrief aan dat ik voor een extra september editie heb gekozen.
Zoals altijd zijn bijdragen voor de volgende nieuwsbrief van harte welkom op kaap@home.nl 


Lesmateriaal van studenten

Studenten ontwerpen tijdens hun opleiding vakdidactiek allerlei  lesmateriaal. Verder dan de vakdidacticus en de medestudenten komt dit lesmateriaal meestal niet en dat is jammer. Vandaar een nieuwe rubriek op Histoforum: Opdrachten van studenten.
In deze rubriek vindt u nu een spotprentenwijzer, een opdracht over het boek De val de Vredeborch, een opdracht voor staatsinrichting en een beschrijving van een fietstocht met opdrachten door Middeleeuws Groningen. Het zou aardig zijn als studenten hun lesmateriaal via deze rubriek beschikbaar zouden willen stellen. (dit mag op histoforum, maar ook via een link)


Geert Mak en Europa

Een collega is benieuwd of er al collega's zijn die lesmateriaal hebben ontwikkeld bij het laatste boek van Geert Mak over Europa. Reacties graag naar kaap@home.nl 


Egypte

Mooie foto's vindt u op http://www.egyptarchive.co.uk/html/index.html (een tip van Hans Scholtes)


Filmpjes

Ook de site http://www.archive.org/movies/movieslisting-browse.php?collection=prelinger
is een tip van Hans. Op deze site heel veel filmpjes, o.a. het beroemde Duck and cover. Het zou aardig zijn als collega's mij de url van de leukste filmpjes zouden willen mailen. Ik kan ze dan opnemen in de rubriek 'filmpjes' van Histoforum.  


Studiemiddag over lespakket vrijheid van meningsuiting

De Anne Frank Stichting organiseert op maandag 11 oktober en woensdag 13 oktober 2004 een studiemiddag over het lespakket Grensgevallen, waar sta jij?, een pakket over vrijheid van meningsuiting. Tijdens deze studiemiddag maakt u uitgebreid kennis met de vele mogelijkheden die dit pakket u biedt. Bovendien wordt ook aandacht besteed aan de ervaringen van docenten met dit pakket.

Lees verder


Pilotproject CMHV-examen geschiedenis havo 2006

De minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen heeft het Instituut voor Geschiedenisdidactiek IVGD, SLO en CITO gevraagd een proef uit te voeren met nieuwe examens volgens de voorstellen van de Commissie Historische en Maatschappelijke Vorming (CMHV; commissie De Rooij), zoals omschreven in het rapport ‘Verleden, heden en toekomst’ van februari 2001.

Lees verder