Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 30, januari 2005
De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Graag wil ik aan het begin van het nieuwe jaar iedereen een heel gezond en voorspoedig 2005 wensen. Ik hoop dat veel collega's dit jaar een bijdrage willen leveren aan onze community.

De nieuwe onderbouw 1

Thieme-Meulenhoff heeft een site gewijd aan de nieuwe onderbouw.

De nieuwe onderbouw 2

De taakgroep vernieuwing basisvorming houdt op te bestaan.  Onderbouw-VO wordt straks dé vraagbaak voor iedereen die werkzaam is in de eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs. Vooral de website krijgt daarin een belangrijke rol. Gebruikers vinden daar (vanaf januari 2005) niet alleen informatie, maar ook namen en adressen van collega’s die iets te vragen of te bieden hebben. Deze uitwisseling zal centraal staan. Daarnaast zal het project scholen op diverse wijzen ondersteunen; met voorbeelduitwerkingen, het al lopende leermiddelenproject en regionale en landelijke bijeenkomsten. Verder is het organiseren van bezoeken van lerarenteams aan andere scholen een belangrijke activiteit.

The Wave (vervolg)

Er zijn ruim 40 reacties binnen van docenten die  belangstelling hebben voor The wave. Na overleg met het NFI is besloten dat dit voldoende is om de film opnieuw uit te brengen, hoogst waarschijnlijk op DVD. In verband met de kerst drukte zal
de film waarschijnlijk half januari te verkrijgen zijn.
Docenten die een exemplaar willen kunnen blijven mailen zodat Educatheek hen op de hoogte kan houden van de ontwikkelingen en de uiteindelijke release datum.

Jeroen Houwen, http://www.educatheek.nl

Spotprenten

De rubriek spotprenten raakt langzamerhand aardig gevuld met verwijzingen naar eigen en andere pagina's met spotprenten. Zo zijn er recent pagina's toegevoegd met spotprenten over de Nederlandse politiek en een verwijzing naar een pagina met 1167 spotprenten over Vietnam.

Het nieuwe examen

In december is het concept verschenen van het nieuwe examenprogramma voor havo en vwo.

Veldpost uit W.O.I

Veldpost is een nieuw onderdeel van Histoforum. Veldpost vertelt in twintig episodes het verhaal van de Eerste Wereldoorlog aan de hand van brieven van Duitse en Franse soldaten en officieren. Veldpost is een bewerking van een site die in 1998 ter gelegenheid van de tachtigste herdenking van het einde van W.O. I werd gemaakt door de Deutschlandfunk.

Jeugd in Nederland

Het Rijksmuseum en www.omroep.nl/geschiedenis (de geschiedenis website van VPRO en NPS) werken sinds 17 december 2004 samen op internet. Bij de tentoonstelling Document Nederland, op zoek naar Sophie, Hakan, Roderick (17 december 2004 - 7 februari 2005), met foto’s van Justin Jin, is een website gemaakt over jongeren in Nederland sinds de jaren zestig. Daarvoor is gebruik gemaakt van foto’s uit de collectie van het Rijksmuseum, beelden uit het omroeparchief, fragmenten van het televisieprogramma Andere Tijden en verhalen uit het OVT radioarchief.

Antwoorden bij opdrachten over kinderarbeid en spotprenten Albert Hahn

Leden van de community kunnen op kaap@home.nl een gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen voor de antwoorden op opdrachten over kinderarbeid en spotprenten van Albert Hahn over W.O.I.

Videofragmenten zoeken

Yahoo heeft een beta-versie uitgebracht van een zoekmachine waarmee u videofragmenten kunt zoeken.

Kennisnet op de NOT

Van 25 t/m 29 januari vindt de NOT plaats. Kennisnet
zal net als tijdens de vorige editite in 2003 aanwezig zijn en u het gemak van werken met Kennisnet laten zien. Dit keer ontmoeten wij u graag in hal 1. Daar vindt u ook alle educatieve uitgeverijen. Noteer de data alvast in uw agenda! Ons programma vindt u op not.kennisnet.nl