Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 37, september 2005
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Een nieuw schooljaar

Met ingang van het nieuwe schooljaar heeft de rubriek historische romans een nieuwe lay-out. Ook zijn er zijn er bij een aantal romans links naar beschrijvingen van historische romans toegevoegd. Deze zijn van de hand van Jos Martens, die ook geregeld beschrijvingen van historische films op de community site/Histoforum laat verschijnen.

Een van de doelstellingen van de community blijft ook komend schooljaar om te komen tot uitwisseling van lesmateriaal en toetsen. Het spreekt vanzelf dat aangeleverde toetsen achter een wachtwoord zullen worden geplaatst en alleen toegankelijk zijn voor leden van de community.

Animal Farm

Animal Farm (tekenfilm) is op DVD met Nederlandse ondertiteling in originele kwaliteit verkrijgbaar op http://www.educatheek.nl.  De prijs is 16,49 (excl.
2,50 verzend kosten). De DVD is ook elders te bestellen, maar waarschijnlijk iets duurder.

Jean duc de Berry's getijdenboek

Van 30 augustus t/m 20 november is er in museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling Nijmeegse meesters aan het Franse hof | 1400 - 1416. Meer info vindt u op http://www.museumhetvalkhof.nl en op de site over de gebroeders van Limburg.

Lesmateriaal bij het getijdenboek

In Getijdenboek gaan leerlingen op zoek naar informatie over het dagelijks leven in de Middeleeuwen aan de hand van miniaturen uit dit getijdenboek. Leerlingen leren in deze opdracht o.a. beeldbronnen te gebruiken voor het verwerven van historische informatie en deze mondeling te presenteren met behulp van computer en beamer.

Geschiedenis en activerende didactiek

Hanneke Tuithof, vakdidactica geschiedenis van het IVLOS in Utrecht, heeft een interessante site over geschiedenis en activerende didactiek met o.a. lesmateriaal.

Nieuw Examenonderwerp

Leidschrift heeft een nummer uitgebracht over het eindexamenonderwerp HAVO/VWO 2006.

'Van kind tot burger. Onderwijs en volksopvoeding in Nederland 1780-1920'
Leidschrift, jaargang 20-2 (september 2005)

De volgende auteurs werkten mee aan dit nummer:

  • Jan Lenders – Van kind tot burger. Basisonderwijs en burgerschap in de negentiende eeuw
  • Annemieke Kolle – Tussen gereformeerde orde en christelijke deugdzaamheid. Initiatieven ter godsdienstige volksopvoeding in een periode van verandering
  • Peter Selten – Tot lering en vermaak. De ontwikkeling van het jeugdwerk en de jeugdverenigingen in Nederland tussen 1850 en 1920
  • Cor Smit – Leidse kinderen tussen fabriek en school, 1840-1914
  • Marjoke Rietveld-van Wingerden – Samen of apart? Onderwijs aan meisjes en jongens
  • Jan Lelyveld – Bij de les gebleven? Opvoeding en onderwijs in de koloniën
  • Hugo Röling – Jeugdherinneringen aan de school uit Nederland en Vlaanderen

Meer informatie op www.leidschrift.nl onder ‘Nieuw’.

De muur van Hadrianus

Op Histoforum vindt u informatie en opdrachten over de muur van Hadrianus.

Hyperhistory

Hyperhistory is een historische tijdbalk die de geschiedenis van 100 voor Christus tot nu bestrijkt. Hyperhistory heeft meer dan twee duizend bestanden, bestaande uit o.a. biografische noties met links en kaarten.

 

Prinsjesdag

Docenten die aan het begin van het nieuwe schooljaar aandacht willen besteden aan prinsjesdag vinden hier een overzicht van bruikbare sites.

Schoolnieuws Omniversum augustus 2005

De derde editie van de Omniversum docentenavonden
met presentaties van de Digitale School en Kennisnet.

Voorpremière
U bent welkom op de voorpremière van Vikings op dinsdag 4 en woensdag 5 oktober 2005. Naast Vikings trakteren we u ook op Mystery of the Nile. Alvorens de films van start gaan, demonstreren de Digitale School en Kennisnet nieuw lesmateriaal rondom deze voorstellingen, gemaakt door Albert van der Kaap.

Het programma van 4 & 5 oktober
17.30 uur: ontvangst met koffie/thee en broodjes
18.15 uur: welkom & nieuws Omniversum
18:20 uur: demonstratie Kennisnet en De Digitale School
19:00 uur: vertoning Vikings
19:45 uur: pauze in de foyer
20:00 uur: vertoning Mystery of the Nile
20:45 uur: napraten in de foyer
21:15 uur: einde bijeenkomst

Vikings
Wilt u het thema over vikingen anders belichten dan in uw lesmethode? Onze nieuwste grootbeeldfilm: Vikings gaat maandag 10 oktober in Omniversum in première. Om de film voor of na te bespreken kunt u het digitale lesmateriaal gebruiken. Omniversum geeft uw leerlingen op een spectaculaire wijze een uitgebreid beeld over de geschiedenis, de cultuur en de prestaties van de Noormannen in de middeleeuwen. Deze boeiende onderwerpen worden ondersteund door schitterend beelden van de omgeving waar de Vikingen leefden: o.a. Ijsland en Groenland.

Mystery of the Nile
Na het succes van Mysteries of Egypt heeft Omniversum in April 2005, Mystery of the Nile geintroduceerd. Deze film biedt een perfecte combinatie van een geschiedenis- en aardrijkskundeles afgewisseld met spectaculaire (natuur) beelden. Voor het eerst in de geschiedenis wordt de hele Nijl bedwongen in een raft, dwars door Ethiopie, Soedan en Egypte. Onderweg overwint het raftteam vele gevaren, maar bezoeken zij ook de schitterende tempels en monumenten aan de oevers van de Nijl.

Nu aanmelden
Mocht u één van beide avonden willen komen, meldt u zich dan vóór maandag 26 september 2005 aan via volgende link:

Aanmelden

Omniversum heeft 300 plaatsen en het is aan te raden snel te reageren. U kunt zich opgeven met maximaal 4 personen per school. Graag begroeten wij u op één van beide avonden en met uw klas in Omniversum.

Foto's van Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii (1863-1944)

De Russische fotograaf Sergei Mikhailovich Prokudin-Gorskii kreeg in het begin van de twintigste eeuw de steun van tsaar Nicolaa II voor een plan om een fotografisch overzicht te maken van het Russische Rijk. Tussen 1909-1912 en opnieuw in 1915 reisde hij in een speciale trein door elf regio's. Zijn prachtige (later ingekleurde) foto's geven een levendig beeld van het Rusland aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie.

Boeken inruilen voor een laptop?

Op de Empire High School worden sinds 10 augustus, de datum waarop het nieuwe schooljaar begon, geen boeken meer gebruikt. In plaats daarvan zijn iBooks uitgedeeld aan alle 340 scholieren. De schoolleiding hoopt dat deze grote verandering ervoor zal zorgen dat de scholieren meer zin zullen krijgen om te leren.

Empire High School begint dit jaar als school met 340 leerlingen. De bedoeling is om het een kleine school te laten zijn van maximaal 750 leerlingen. Onderzoek, zegt het hoofd van de school, heeft aangetoond dat kinderen meer betrokken zijn en meer bereiken in kleine leereenheden.

Lees verder