Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 38, oktober 2005
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

Historische simulatie

Geschiedenisles in de vorm van een computersimulatie? Een Amerikaanse software ontwikkelaar heeft onlangs een computer spel op de markt gebracht dat als doel heeft op een spelende wijze de kennis van historische gebeurtenissen te vergroten en belangrijke vaardigheden te trainen. Het spel “The Calm and The Storm” is het eerste deel uit een serie spellen over de tweede wereldoorlog. De deelnemers kruipen in de huid van verschillende regeringsleiders om het vervolgens tegen elkaar op te nemen. Iedere leider heeft zijn eigen agenda en maakt belangrijke keuzes op o.a. economisch, militair en politiek gebied. Met alle gevolgen van dien.

Tijdens het spelen ontwikkelen de scholieren verscheidene vaardigheden zoals analyseren, oorzaak en gevolg aan elkaar relateren, onderhandelen, leidinggeven en kritisch denken in kritieke situaties. Scholieren zijn zeer enthousiast. Deze manier van onderwijs sluit naadloos aan bij de hedendaagse jeugd die is opgegroeid met ICT en computerspellen. De leereffecten zijn positief: uit de eerste ervaringen blijkt dat scholieren door het spel historische gebeurtenissen en personen beter onthouden, herkennen en begrijpen.

Lees verder

Antwoorden bij opdrachten

De antwoorden op een aantal opdrachten op de community site staan tegenwoordig bij elkaar op één pagina. Toegang tot deze pagina heeft uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Cartoonbox

Dezelfde gebruikersnaam en het zelfde wachtwoord (gekozen toen u zich opnieuw aanmeldde) geeft toegang tot de cartoonbox.

Nogmaals Sophie Scholl, die letzten Tage

Tot mijn teleurstelling draait de film Sophie Scholl, die letzten tage slechts in enkele steden in Nederland.  Gelukkig is de film, op dit moment in ieder geval in Duitsland, wel verkrijgbaar op DVD, bijvoorbeeld bij Bol.com (Duitskland) of Amazon.

Lees verder

Stofomschrijving Nederland(ers) en Nederlands-Indië

Stofomschrijving (of stofomschrijving) van dit examenonderwerp in 2007/2008 voor havo en vwo.

 

Egypte

Onder de titel Mystery of the Nile is het lesmateriaal over Egypte is een nieuw jasje gestoken en aangevuld. Centraal in deze webquest staat de vraag waarom Egypte door Herodotus een geschenk van de Nijl werd genoemd. Maar ook het schrift en de godsdienst van de Egyptenaren komen aan bod.

Vikingen

Nieuw op de community site is lesmateriaal over de Vikingen. Dit lesmateriaal is ontwikkeld bij de gelijknamige film in het Omniversum in Den Haag, maar is ook zonder hiernaar te kijken goed bruikbaar.

Koude Oorlog

Wie op zoek is naar een pittige praktische opdrachten zou eens kunnen kijken naar De Koude Oorlog, een Engelstalige serie onderzoeksopdrachten rond het thema Koude Oorlog. In totaal zijn er zes onderzoeksopdrachten die mogelijk geschikt zijn als praktische opdracht.

Elke onderzoeksopdracht bestaat uit een hoofdvraag en een aantal deelvragen. Elke deelvraag is gekoppeld aan een casus. Bij het onderzoek van de casus worden leerlingen geholpen door middel van ondersteunende vragen.

Een aantal onderzoeksopdrachten is voorzien van een inleiding in het Nederlands. Ook zijn de werkbladen vertaald in het Nederlands en zijn er eisen geformuleerd waaraan het verslag moet voldoen.

Jean duc de Berry's getijdenboek

Van 30 augustus t/m 20 november is er in museum Het Valkhof in Nijmegen de tentoonstelling Nijmeegse meesters aan het Franse hof | 1400 - 1416. Meer info vindt u op http://www.museumhetvalkhof.nl en op de site over de gebroeders van Limburg.

Lesmateriaal bij het getijdenboek

In Getijdenboek gaan leerlingen op zoek naar informatie over het dagelijks leven in de Middeleeuwen aan de hand van miniaturen uit dit getijdenboek. Leerlingen leren in deze opdracht o.a. beeldbronnen te gebruiken voor het verwerven van historische informatie en deze mondeling te presenteren met behulp van computer en beamer.