Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 48, augustus 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

In de eerste nieuwsbrief van het schooljaar 2006-2007, die dit jaar wat vroeger dan normaal verschijnt, vooral aandacht voor nascholingsconferenties, een cursus en een vijftal lezingen.

Project Kruistocht in Spijkerbroek

Voortgezet onderwijs

ThiemeMeulenhoff heeft bij de film (najaar 2006 in roulatie) en het boek Kruistocht in spijkerbroek een vakoverstijgend project ontwikkeld. Geschikt voor Nederlands, geschiedenis en het leergebied kunst en cultuur.

Het project bestaat uit de drie onderdelen:
- kennismaking met het boek en de film
- het proces rond het verfilmen van een boek (van boek naar film)
- opdrachten over het leven in de middeleeuwen zoals muziek en dans, sport en spel, reizen, gezondheid, voedsel in de middeleeuwen.

Bij deze onderdelen zijn leuke opdrachten ontwikkeld. Zoals het schrijven van een stukje scenario en het spelen van de scene, een maquette maken van een middeleeuwse stad en het maken van kleding met een echte modeshow als eindproduct!

Projectkaternen
Het project is geschikt voor 12 slu en bestaat uit 2 katernen; een voor onderbouw vmbo
(ISBN 90-06-10325-x) en een voor onderbouw havo/vwo (ISBN 90-06-10324-1).
De projecten zijn nu verkrijgbaar en kosten 4,95 euro per katern.

Daarnaast zal er een lespakket Kruistocht in spijkerbroek komen bestaande uit 30 katernen, de dvd en een docentenhandleiding. De bestelgegevens van dit complete lespakket zullen zo spoedig mogelijk op deze pagina te vinden zijn.

Basisonderwijs

Van dit project is ook een versie voor het basisonderwijs beschikbaar.

trailer van de film

Cursus Activerende Didactiek

Op dinsdag 10 en donderdag 23 oktober organiseert het IVLOS in Utrecht een cursus Geschiedenis en activerende didactiek

Meer informatie

De nieuwe spelling

Docenten Nederlands hekelen het uitbrengen van het Witte Boekje door het Genootschap Onze Taal en een aantal landelijke media. Het Witte Boekje is een alternatief voor het Groene Boekje dat op 1 augustus is verschenen. De Vereniging van Leraren in Levende Talen (VLLT) heeft geen problemen met de nieuwe spelling van het Groene Boekje. Raadpleeg de officiële woordenlijst der Nederlandse taal als u niet precies meer weet hoe een woord geschreven moet worden. Kijk voor taalregels op de E-ANS, de electronische versie van de Algemene Nederlandse Spraakkunst. Of de witte spelling ook op internet zal verschijnen is op dit moment nog niet bekend. In augustus 2006 verschijnt Het witte boekje op papier én met cd-rom, waarop de inhoud van het boekje te vinden is, plus een complete spellingchecker. Het boekje gaat zonder cd-rom € 18,50 kosten.

Günter Grass en de Waffen SS

Voor veel mensen is Günter Grass van zijn voetstuk gevallen na zijn bekentenis dat hij lid is geweest van de Waffen SS. Het interview van de Frankfurter Allgemeine Zeitung met Günter Grass (11 augustus) over zijn diensttijd bij de Waffen SS staat online.

Nascholing nieuwe examenonderwerp

Leiden

De Sectie Nascholing van het ICLON en het Instituut Geschiedenis van de Universiteit Leiden organiseren op
vrijdag 22 september 2006 een studiedag over het CE-onderwerp voor 2007-2008:

‘De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië’

Meer informatie

Arnhem/Nijmegen

Op 22 september 2006 organiseert de HAN een studiedag over het CE-onderwerp voor 2006-2007: ‘De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië’

Amsterdam

Op zaterdag 30 september organiseert het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV) een nascholingsconferentie bij het eindexamenonderwerp geschiedenis 2007-2008:
“de koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië.”

Meer informatie

Rotterdam

Op vrijdag 6 oktober organiseert de opleiding Geschiedenis van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam de jaarlijkse nascholingsconferentie Geschiedenis. Voor het thema van de conferentie zal dit jaar wederom het Centraal Eindexamenonderwerp voor HAVO en VWO aangehouden worden:

 ‘De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië’

Meer informatie

Sittard

Op 2 november 2006 organiseert Fontys Hogeschool de jaarlijkse nascholingsconferentie Geschiedenis. Thema van de conferentie is het Centraal Eindexamenonderwerp voor HAVO en VWO: 'De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië'.

Utrecht

Op 4 november 2006 organiseert de universiteit van Utrecht van Utrecht een studiedag over het CE-onderwerp voor 2006-2007: ‘De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië’

Meer informatie

Groningen

Op 16 en 24 november 2006 organiseert de universiteit van  Groningen studiedagen over het CE-onderwerp voor 2006-2007: ‘De koloniale relatie tussen Nederland(ers) en Nederlands-Indië’

Meer informatie

Veldslagen, strijdtonelen van de geschiedenis

De K.L. Poll-stichting voor OKW organiseert in het najaar op zondagen een serie lezingen over krijgskunde en krijgskunst, en de aard van oorlog als existentieel en cultureel fenomeen in Paradiso in Amsterdam.

In de lezingen worden beeldfragmenten uit speelfilms, documentaires en/of televisieseries geïntegreerd. De sprekers geven een toelichting bij de fragmenten.

De met filmbeelden ondersteunde lezingen vinden plaats op zondagochtend, in Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, van 11.00 – 13.00 uur.

Entreeprijs: € 9,-; donateurs van de K.L. Poll-stichting voor OKW en studenten betalen € 7,50.

Kaarten bestellen: okw@verstigt.nl of 020 623 54 51.

Klik hier voor het totale programma.