Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 49, september 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 
Informatie voor nieuwe leden

De geschiedenis community groeit nog dagelijks. Daarom in deze nieuwsbrief een paar algemene tips:

nieuws: Een kort overzicht van nieuws vindt u op de homepage. Een uitgebreider overzicht vindt u in de rubriek nieuws.

vakinformatie: In de rubriek vakinformatie vindt u links naar relevante informatie voor ons vak, zoals een overzicht van historische links, historische romans, films, exameninformatie enz. enz. 

recensies: Geregeld verschijnen op de community site recensies van recent verschenen historische boeken van de hand van Jef Abbeel. Meest recente recensie betreft een aantal boeken over de Spaanse Burgeroorlog.

ict en geschiedenis: Ict en geschiedenis bevat allerhande artikelen obver het gebruik van ict bij het vak geschiedenis, o.a. over webquests en informatievaardigheden.

Lesmateriaal

Aan het begin van het schooljaar wijs ik graag op lesmateriaal dat in het begin van het schooljaar gebruikt kan worden in de brugklas:

Meer lesmateriaal voor de brugklas

De Olympische Spelen

Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid biedt uitgebreide informatie met veel afbeeldingen over de Olympische Spelen in de oudheid, inclusief het programma van de spelen. De Olympische Spelen is een opdracht waarin leerlingen een vergelijking maken tussen de oude en moderne Olympsiche spelen.

Het verloren Labyrinth, Kate Mosse

Jos Martens recenseerde voor de community site de Middeleeuwse roman Het verloren Labyrinth.

Het verhaal start in het heden, op maandag 4 juli 2005, op de Pic de Soularac, Sabarthèsbergen, Zuidwest-Frankrijk. Alice Tanner, een Engelse, neemt als vrijwilligster deel aan archeologische opgravingen. Toevallig vindt ze in een sinds eeuwen afgesloten grot twee skeletten en een paar voorwerpen. Tegen de achterwand van de grot is een vreemd labyrint geschilderd. De politie verschijnt op het toneel en Alice wordt streng verhoord. Zij begrijpt niet meteen wat er allemaal gebeurt. Maar ze moet snel zijn, want een dodelijk gevaar zit haar op de hielen.

Na een heel kort tweede hoofdstuk, dat een man introduceert (van wie we te weten komen dat hij zeer oud is, en verder niets), verspringt de scène 1000 km naar het noorden, naar Chartres. Hier wordt een andere man vermoord tijdens een initiatieceremonie van een geheim genootschap. 

Dan verspringt de actie andermaal, naar Carcassona (Carcassonne) … juli 1209!

Lees verder

Film: Sisters in Resistance op 7 september 2006

Regisseur — Maia Wechsler
Gastspreker — Jacqueline Pery, Legion d'honneur*

Vier vrouwen herleven hun dramatische en aangrijpende verhaal als leden van het Franse verzet tegen de onderdrukking van de Nazi's en het gevecht tegen hun vastzetting in het beruchte concentratiekamp voor vrouwen Ravensbrück. Een buitengewone documentaire over zelfopoffering van vrouwen, over zusterschap en heldendom.

Mevrouw Jacqueline Pery, aan wie de film is opgedragen, komt voor deze avond over uit Parijs om te praten over haar ervaringen. Hoewel zij nu in de tachtig is, is zij nog steeds bijzonder actief. Jacqueline Pery's leven is een inspiratie. Getransformeerd door haar heldhaftige keuze en daden, ze was slechts twintig jaar oud toen zij tot het verzet toetrad, en door de diepte van de intimiteit die zij deelde met haar zusters tijdens hun donkerste uren, is zij onvermoeibaar in het overdragen van haar ervaringen aan anderen. Zoals tijdens de avond zal blijken is dat een hoogst positieve en levenbevestigende ervaring.

* Zij is geëerd voor haar verzetsdaden door toekenning van deze hoogste Franse onderscheiding.

7 september
Aanvang: 20.00
Toegang: € 10
Voertaal Engels
Oude Schans 46 a
1011 LC Amsterdam
Reserveren: 020-4221616

info.amsterdam@enlightennext.org   

Meer eerstejaars geschiedenis

Het aantal inschrijvingen voor een studie Geschiedenis aan een Nederlandse universiteit is licht gestegen ten opzichte van 2005. Dat meldt het Historische Themakanaal /Geschiedenis, naar aanleiding van cijfers van IBG. Op 25 augustus 2005 waren 954 aanmeldingen bij de Geschiedenisstudies tegen 981 exact een jaar later – een stijging van drie procent. De Vrije Universiteit is het populairst; de Universiteit Utrecht heeft juist de grootste achteruitgang.

 

Bovengenoemde cijfers zijn niet definitief, omdat juist in de eerste maanden van een studie de nodige verschuivingen kunnen optreden. Een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam zegt hierover: “De aantallen die we in december opmaken, beschouwen we als definitief. Maar de huidige gegevens zijn goed om een tendens te zien.”

En die tendens is dat Geschiedenis een studie is met een groeiende populariteit. De stijging van drie procent ligt namelijk hoger dan het totaalpercentage aan toegenomen studenten in het Wetenschappelijk Onderwijs. Dat stijgt namelijk van 39.904 naar 41.008, ofwel 2,8%.

 

Niet alle universiteiten profiteren overigens van de toenemende belangstelling. Twee universiteiten zien juist een afname van nieuwe geschiedenisstudenten: de Universiteit van Amsterdam (-7%) en vooral de Universiteit van Utrecht (-13%). De populairste faculteiten zitten in Leiden (+22%) en op de Vrije Universiteit in Amsterdam (+26%).

 

Het artikel is te zien op /Geschiedenis.  

Nieuwe ijs-mummie

In Mongolië hebben Duitse archeologen een mummie gevonden die ongeveer 2500 jaar oud is. Volgens de wetenschappers is de vondst vergelijkbaar met die van Ötzi, de ijsman die in 1991 in de Alpen werd ontdekt.

De mummie is door de permanente vorst in de bergen van Mongolië net zo goed bewaard gebleven als Ötzi. De mummie heeft een bontmantel en laarzen aan. Ook liggen er veel wapens in het graf.

Vermoed wordt dat het een Scythische krijger is. De Scythen waren nomaden die leefden in Azië. Door het onderzoeken van zijn maaginhoud hopen de Duitsers meer te weten te komen over de Scythen.