Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 50, oktober 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

Iets andere opzet nieuwsbrief

Om de nieuwsbrief sneller te kunnen lezen worden de berichten vanaf dit nummer korter. Via de knop Lees verder krijgt u telkens meer informatie over die onderwerpen waar uw belangstelling naar uitgaat.

'Hoe de Duitsers dapper standhielden in Vietnam'

Dit is de titel van een boek van de Zutphense geschiedenisleraar Oscar Westers met 'bloopers' van leerlingen.

Lees verder

Week van de geschiedenis

Van 13 t/m 22 oktober wordt de Week van de geschiedenis georganiseerd.

Lees verder

Leidschrift over Nederland(ers) en Nederlands-Indië

Naar aanleiding van het CSE 2007 een themanummer van Leidschrift getiteld: “Van verovering tot onafhankelijkheid. De koloniale relatie tussen Nederland en Nederlands-Indie”
Leidschrift, 21-2 (september 2006)

Lees verder

Online publiceren van cijfers van leerlingen

Op http://www.puntenlijst.eu kunnen docenten eenvoudig cijfers van hun leerlingen online publiceren. In overleg met student/scholier, docent en de beheerder van de site kunnen schoolcijfers veilig en snel ingezien worden. Puntenlijst is een particulier initiatief en er zijn geen kosten aan verbonden.

Lees verder

Eén zetel voor het Europese Parlement

Meer dan 970.000 Europese burgers hebben het pleidooi voor één zetel voor het Europese parlement ondertekend.  De website kende een fantastische response over heel Europa en de kwestie werd breed behandeld in de pers en op blogs. Burgers van alle 25 landen van de EU hebben ondertekend. Cecilia Malmström, lid van het Europees Parlement, roept iedereen, die het initiatief ondersteunt, op om alsnog te tekenen als men dit nog niet heeft gedaan. Het streven is één miljoen handtekeningen zodat de kwestie aan commissaris Wallström van de Europese Commissie kan worden voorgelegd.

Neanderthalers

Volgens het Britse blad Nature woonden er mogelijk 24000 jaar geleden nog Neanderthalers in Gibraltar.

Lees verder

Prehistorisch aap-meisje 'Little Lucy' gevonden

Wetenschappers hebben de overblijfselen van een 3,3 miljoen jaar oud meisje (Australopithecus Afarensis) blootgelegd. De unieke vondst in Ethiopië kan nieuw inzicht geven in de ontwikkeling van de mens.

Lees verder

Richelieu

Op het forum vroeg onlangs een leerling waar Richelieu was begraven. Dat ik het antwoord niet wist zal waarschijnlijk niemand verbazen. Dus maar even op internet gezocht. Dit leidde tot een aardige anecdote.

Lees verder

Nieuwe doorstroomrechten

De nieuwe doorstroomrechten naar hbo en wo staan op de site van het CFI. Klik hier voor de meest opvallende zaken.

Oproep

Elk jaar hebben leerlingen grote belangstelling voor samenvattingen van examen onderwerpen. Welke collega is bereid dit jaar zijn of haar samenvatting van Nederland en Nederlands-Indië op de community site beschikbaar te stellen voor alle leerlingen in Nederland. Reacties graag naar kaap@home.nl

Les van het Jaar
 

In samenwerking met de VGN en SLO roept Anno roept docenten en leerlingen op om de beste geschiedenisles in het VMBO te maken.

Lees verder

Geschiedeniswerkplaats

Geschiedeniswerkplaats is een nieuwe methode van Wolters Noordhoff voor de nieuwe Tweede Fase.

Lees verder

Het Geheugen van Nederland
 

Op dinsdagmiddag 10 oktober organiseert Het Geheugen van Nederland in de Koninklijke Bibliotheek een feestelijke bijeenkomst rond de presentatie van het boek Het Geheugen van Nederland. De twintigste eeuw in 101 markante beelden.

Lees verder

Nogmaals de schoolplaten van Isings

Naar aanleiding van een eerder bericht over de schoolplaten van Isings bericht een collega dat hij graag (online) zou beschikken over de bijbehorende teksten. Hij is bovendien met name geïnteresseerd in de platen betreffende de houtzagerij en korenmolens. Is een collega in staat en bereid de teksten digitaal aan te leveren? Reacties graag naar kaap@home.nl.

VAREN NAAR MEKKA - de reis van je leven

Van 22 september 2006 t/m 4 maart 2007 is in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling 'Varen naar Mekka - de reis van je leven' te zien.

Lees verder

Gelderland 1900 – 2000 

Digitale lessen voor klas 2 en 3 havo / vwo

Lees verder

Kruistochten

Op de site van Trouw vindt u een recensie van het boek De eerste Kruistocht van Thomas Asbridge.

Gereformeerden en het Indonesië-beleid

Een provinciale kijk op de wereldpolitiek Jan Kuijk. De gereformeerden en de ARP voerden eind jaren veertig oppositie tegen het Indonesië-beleid van de Nederlandse regering. Herman Smit, opgegroeid in dat milieu, legt in zijn proefschrift uit waarom. Een recensie.

Meer recensies vindt u de recensie pagina van Histoforum.

Steeds meer tl leerlingen naar de havo

Er zijn jaren geweest dat meer dan 30% van de toenmalige mavo leerlingen doorstroomde naar het havo. Begin jaren 90 was dat nog altijd 20%. Het percentage daalde naar minder dan 10% bij de invoering van het vmbo. Daarna steeg het percentage, in 2003 stroomde 12,7 door, in 2004 15,7 en in 2005 16,5 %.