Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 51, november 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Een koopman in middeleeuws Brugge

Steven Debaere werkt als docent geschiedenis aan de lerarenopleiding te Brugge (KHBO). In die hoedanigheid was hij betrokken bij een Brugs project 'Adornes achterna. Een koopman in het middeleeuwse Brugge'. Het gaat om een dvd en een website, www.adornesachterna.be , ontwikkeld voor leerlingen van de 2e graad secundair onderwijs (14 ŗ 16 jarigen).

Bernie Dodge in Nederland

16 en 17 oktober was de bedenker van de webquest, Bernie Dodge, te gast bij SLO en Kennisnet (zie weblog Histoforum). Twee dagen lang heb ik samen met een groep collega's van SLO en Kennisnet met hem over webquests mogen praten. Nieuwe inzichten heb ik verwerkt in de pagina's over de webquest op Histoforum. 

Willem van Oranje

In de reeks filmbesprekingen van Jos Martens is recent toegevoegd zijn zeer uitgebreide bespreking van de tv serie Willem van Oranje, die op DVD is uitgebracht.

Deze bijdrage gaat niet over de persoon van Willem van Oranje, maar over didactische tips voor de televisiereeks die in 1984, het herdenkingsjaar van de moord op Willem, zoveel stof deed opwaaien.

Piramides

In dit spel van de BBC moet de leerling allerlei beslissingen nemen die te maken hebben met de bouw van een piramide. Alleen haalbaar als je een redelijke kennis van Engels hebt.

Gratis projecten

Op de site van EPN (Bronnen) kunt u gratis projecten over Egypte en de verkiezingen downloaden.

Tools

Classtools biedt een aantal zeer aantrekkelijke gereedschappen voor leerlingen en docenten, bijvoorbeeld voor het maken van tijdbalken en diagrammen.

Tentoonstelling De laatste uren van Herculaneum

Van 1 december 2006 - 18 maart 2007 loopt in
Museum Het Valkhof Nijmegen de tentoonstelling De laatste uren van Herculaneum.
Voor het eerst kunt u nu buiten ItaliŽ de kunstschatten bewonderen die in Herculaneum zijn gevonden. Maar ook staat u oog in oog met voorwerpen uit het leven van alledag en met inwoners van de stad. De tentoonstelling laat u kennismaken met de ongekende rijkdom van Herculaneum en maakt het menselijk drama van de ramp voelbaar.

De tentoonstelling trok al honderdduizenden bezoekers op zijn tour door Duitsland in 2005 en 2006.

Pompeii

Op 26 november om 22.00 uur vindt op Discovery Channel de premiŤre plaats van de film POMPEII: THE LAST DAY.

Oorkondespel

Op Cartago, het Digitaal Oorkondeboek Groningen en Drenthe, staat een oorkondespel voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

De canon

Sipke Kloosterman verzamelt voor het basisonderwijs links rond de vijftig vensters.

Man on the moon

Wat heeft Armstrong op de maan nou precies gezegd? Een AustraliŽr meent het nu te weten.

Lees verder