Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 52, december 2006
De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Nieuwe homepage

De homepage van de community heeft een facelift gehad. Alle homepages van de diverse communities hebben nu dezelfde lay-out. Deze pagina wordt nu gemaakt met het Content Management Systeem Copacabana. Nieuw is ook de RSS nieuwsfeed van /geschiedenis op de homepage.

Moppen uit de DDR

Nico Zijlstra laat aan de hand van een groot aantal voorbeelden zien hoe je moppen uit de DDR in je les kunt gebruiken.

Aanmelden Holocaust Memorial Day 2007 

De educatieve activiteiten voor de Holocaust Memorial Day (HMD) 2007 vinden plaats op 26 januari. Docenten, leerlingen ( 14 tot en met 19 jaar) en studenten kunnen zich daarvoor aanmelden bij: B.Boender@niod.nl of B.Montagne@niod.nl

Lees verder

Der Mauerbau im DDR-Unterricht

Bij FWU is een bijzondere DVD verschenen met een DDR les in 1977 over de bouw van de muur.

Lees verder

De Republiek van Weimar

De DVD 'Die Weimarer Republik 1918-1933' is de tweede uit de serie 'Geschichte interactiv'  van DokumentarARfilm in Münster.

Lees verder

Staatsinrichting

Verkiezingen is een pdf bestand met veel opdrachten van Albert Jan Binnendijk (met ook materiaal afkomstig van http://www.staatsinrichting.nl en uit Thema's maatschappijleer). Op de site van het Dollardcollege vindt u o.a. een powerpoint presentatie over het Binnenhof met een quiz.

Duitsland en W.O.I

Was Duitsland schuldig aan de Eerste Wereldoorlog?
Een simulatiespel, door Nico Zijlstra, vertaald uit het Engels.

NOT

Vrijdag 26 januari is het Geschiedenisdag op de NOT met presentaties van diverse uitgeverijen, bijvoorbeeld Nijgh Versluys. Als u zich inschrijft voor een workshop hebt u vrij toegang tot de NOT.

Nieuw op de site

Geregeld worden er bestanden toegevoegd aan de site. Deze zijn echter niet altijd direct zichtbaar. Daarom heb ik aan het menu een rubriek 'nieuw op de site' toegevoegd.

Het vmbo examen programma en het ‘Historisch Overzicht vanaf 1900

Bij het klein onderhoud, dat dit jaar wordt verricht aan de examenprogramma’s vmbo van de algemeen vormende
vakken, is van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal bezwaren tegen het huidige examenprogramma
geschiedenis en staatsinrichting te ondervangen. Gerard Rozing (SLO), Ronald Polak (Cevo) en Huub Kurstjens (Cito) zetten in een artikel (PDF-bestand) uiteen wat er vanaf augustus 2007 zal veranderen.

De Septembermededeling over geschiedenis vmbo

Relevante onderdelen voor het geschiedenis examen vmbo 2007 in de Septembermededeling 2006.

CKplus Nieuwsbrief

In november en december wordt Nederland overspoeld met Sint- en Kerst activiteiten. Wij ontvingen niet minder dan 115 activiteiten met een cultureel karakter. We hebben deze nu al geplaatst op “RondOm Kerst activiteiten site”.  Het is een bonte verzameling Sint- en Kerst activiteiten voor jong en oud, binnen en buiten, in een kasteel of in de binnenstad. Eén ding hebben ze gemeen: allemaal zijn de moeite van een bezoekje waard.

Het monumenten -cultureel erfgoed overzicht is een echte topper aan het worden op CKplus. Niet alleen ten aanzien van het aantal bezoekers, maar er zijn opnieuw 50 nieuwe ‘monumenten’ toegevoegd.

Leermiddelendatabase

Leden die eigen lesmateriaal plaatsen in de leermiddelendatabase (LMDB), ontvangen een cadeaubon van 10, 25 of 50 euro. Deze actie loopt van 20 oktober tot 31 december. Maak er gebruik van!
Lesmateriaal insturen
Actievoorwaarden

Lees verder

Stelopdracht vervallen

In 2007 vervalt de stelopdracht als een grote opdracht met deze naam. Wat blijft zijn meerdere vragen geclusterd rond belangrijk thema uit de stofomschrijving waarin naast kennis ook vakspecifieke benaderingswijzen worden getoetst, al dan niet aan de hand van een of meer bronnen.

Nieuwsbrief online

U kunt de nieuwsbrief ook online bekijken.