Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 55, februari 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

ICT Trainingen

Iedere school voor Voortgezet Onderwijs ontvangt van Kennisnet 5000 euro. Met dit geld kunnen docenten en schoolleiders ICT-trainingen volgen. ICT-trainingen kunnen o.a. besteld worden via http://ww.digischool.nl/trainingen. De regeling Professionalisering is gepubliceerd op http://regelingen.kennisnet.nl. Indien gewenst regelt Digischool de verdere afhandeling met Kennisnet.

Masterclass RuG voor VWO- scholieren over betekenis van Amerika

Slechts een zeer select gezelschap VWO-scholieren krijgt over de huidige situatie, de mogelijkheden en de gevolgen van de positie van Amerika in de wereld op 15 en 16 februari 2007 van de beste docenten van de RuG colleges, waarbij de economische, juridische en sociologische aspecten van dit land worden belicht. Daarnaast is er uitgebreid de mogelijkheid om met elkaar het debat aan te gaan. 
Lees verder

Koffie, suiker en chocola

In zes afleveringen van Teleac komt u van alles te weten over de geschiedenis en cultuur van koffie, suiker en chocola.
De eerste drie afleveringen gaan over koffie: de ontdekking van de koffieboon in Ethiopië, de verspreiding van koffie over de wereld, de plantages, de chique koffiehuizen in Europa.
Suiker heeft alles te maken met slavernij: zonder slavenarbeid had de westerse wereld nooit verslaafd kunnen raken aan suiker.
In de laatste aflevering staat chocola als goddelijke spijs centraal.
Details

Nieuwe leermiddelen

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe leermiddelen die in de community worden aangemeld? Geef u dan op voor de automatische melding via de RSS feed.
Voor PO, ga naar: http://leermiddel.digischool.nl/po/
Log in en klik onderin het scherm op RSS feed.
Voor VO, ga naar: http://leermiddel.digischool.nl/vo/
Log in en klik onderin het scherm op RSS feed.

Woordenboeken bij ce geschiedenis

Met ingang van het centraal examen 2007 is een verklarend woordenboek Nederlands toegestaan bij alle schriftelijke centrale examens.

  • Toegestaan is een ééndelig verklarend Nederlands woordenboek. Een digitaal woordenboek is niet toegestaan. 
  • In plaats van het verklarend woordenboek Nederlands is ook een woordenboek van het Nederlands naar een vreemde taal toegestaan. 
  • De betekenis van een vakterm, voortvloeiend uit het examenprogramma, kan in een examenvak anders zijn dan in een algemeen woordenboek. De kandidaat wordt geacht de betekenis te kennen die geldt binnen het vak, en kan zich niet beroepen op een afwijkende of meer algemene omschrijving in het woordenboek. 
De canon in beeld

De educatieafdeling van Beeld en Geluid heeft een webtentoonstelling samengesteld, waar achter de vele vensters van de canon bewegend beeld bekeken kan worden. Zie de Canon in beeld.

Zoekmachines

Het kan denk ik geen kwaad nog eens te wijzen op een onderdeel van Histoforum met een overzicht van de belangrijkste zoekmachines op allerlei gebied.

Michiel de Ruyter

Onder de titel 'Het spel van Bestevaer' hebben docenten van het Bonhoeffercollege in Enschede een vakoverstijgende webquest gemaakt voor vmbo TGL leerlingen over Michiel de Ruyter.

Woordenboek der Nederlandsche Taal op Internet

Mocht u het bericht gemist hebben, het nieuwe Woordenboek der Nederlandsche Taal op Internet staat online.