Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 59, april 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Deel 2 brochure 'het nieuwe geschiedenisexamen'

Op de site van SLO staat nu deel 2 van de brochure over het nieuwe geschiedenisexamen. Hierin wordt nog eens met andere ogen gekeken naar de verdeling van de leerstof en het PTA, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen een centraal examen met twee thema's en een centraal examen over oriëntatiekennis. In het kort wordt ook ingegaan op een doorlopende leerlijn van onderbouw naar tweede fase. Met een aantal voorbeelden uit het examen nieuwe stijl wordt aandacht besteed aan de relatie tussen domein A en domein B. 'Het ontstaan (en de gevolgen) van de industriële samenleving' is een beschrijving van een mogelijke invulling van een diachronisch thema. Tot slot wordt een korte karakteristiek gegeven van de nieuwe methodes voor geschiedenis in de tweede fase.

Oproep docenten: “Doe mee met de Malmberg Examenchat en help uw leerlingen het examen geschiedenis door!”


Vorig jaar introduceerde Malmberg, in samenwerking met Histocasa, met veel succes de Malmberg Examenchat™. Ruim 1000 leerlingen meldden zich vlak voor de examens met brandende vragen bij een deskundig panel van meer dan 50 docenten. Ook dit jaar zal deze unieke Malmberg Examenchat™ weer plaatsvinden voor de vakken geschiedenis, aardrijkskunde en economie. Doe mee en help uw leerlingen het Centraal Examen door!

Lees verder

Europa 50 jaar

Europa moet een eigen historische canon krijgen, maar het mag geen Jip en Janneke-canon worden, een lijstje met de spreekwoordelijke grote mannen en grote gebeurtenissen. Een waarachtige Europese canon moet veeleer bestaan uit een overzicht van kenmerken die de Europese geschiedenis ooit deelde. Dit betoogt historicus Han van der Horst, schrijver van ondermeer een dik populair leesboek over de Nederlandse geschiedenis.
Holland doc: Westerbork Girl 

De 83-jarige Hannelore Eisinger-Cahn werd in WO II uit het kamp bevrijd door haar grote liefde, maar een week later keerde ze terug. Vrijwillig. Een beslissing die voor altijd gevolgen zou hebben. Een film van Steffie van den
Oord.

Uitzending: donderdag 3 mei, ca. 22.55 uur, Nederland 2

lees verder

Symposium 25 april 2007: Migratie naar Nederland in de 20ste en 21ste eeuw 

Migratie is een actueel onderwerp dat op verschillende manieren het publieke debat beïnvloedt. Hoe trekt Nederland kennismigranten aan, hoe worden ongewenste groepen migranten buiten ‘Fort Europa’ gehouden, welke eisen stelt de politiek aan verschillende soorten vluchtelingen? Is integratie van de nieuwkomers inderdaad zo problematisch als voorgesteld wordt door politici? En hoe werden deze vragen in het verleden beantwoord? Op woensdag 25 april 2007 organiseert Stichting Leidschrift i.s.m. de Vereniging Oud-Geschiedenisstudenten Leiden (VOGeL) een symposium in Leiden over migratie: Migratie naar Nederland in de 20ste en 21ste eeuw. 
Lees verder

Trainingen Fotobewerking en Wikikids

Digischool biedt twee nieuwe workshops. Kosten worden door Kennisnet vergoed via regeling Professionalisering.
Kijk op www.digischool.nl/trainingen.

Webquest Koude Oorlog

John Demmers heeft een webquest gemaakt over de Koude Oorlog voor klas 3/4 havo/vwo