Community Geschiedenis 

Nieuwsbrief 6 februari 2003

De nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.


Van de redactie

Door de extra nieuwsbrief in januari deze keer een korte nieuwsbrief. Bijdragen voor de volgende nieuwsbrief zijn, als altijd,  van harte welkom op kaap@home.nl 

[naar boven]


Histoforum is verhuisd

Het nieuwe adres luidt voorlopig www.digischool.nl/gs/community/histoforum. Histoforum wordt alleen op het nieuwe adres nog ge-update. Op het nieuwe Histoforum zijn de sites Klassieke Queestes en Queestes samengevoegd. Op een pagina treft u nu een overzicht van diverse webquests. Meer informatie over webquests vindt u hier.

[naar boven]


Internet en plagiaat

Docenten hebben er, zo lijkt het, een taak bij gekregen. Ze moeten een deel van hun kostbare tijd besteden aan het afstruinen van internet. Steeds meer namelijk komen zij er, vaak bij toeval, achter dat leerlingen soms hele werkstukken via internet van andere leerlingen overnemen. Natuurlijk gebeurde dat vroeger ook, maar internet heeft dat in een tijd, waarin het maken van werkstukken voor leerlingen welhaast dagelijks werk is geworden, wel heel gemakkelijk gemaakt. Keerzijde is wel dat het voor docenten ook gemakkelijk te controleren is, al kost het wel veel tijd. 

Op collegenet staan bijvoorbeeld 376 historische werkstukken

Deze vorm van plagiaat (fraude) is overigens niet voorbehouden aan het voortgezet onderbouw. Leest u onderstaand artikel, dat ik vond op ICT in onderwijs nieuws, maar eens.   

Hulpmiddel tegen plagiaat door studenten.

Het gemak waarmee wetenschappelijk materiaal via internet op te sporen en te kopiŽren is, een groeiend probleem. Het kopiŽren van (delen van) werkstukken die door anderen zijn geschreven neemt wereldwijd een steeds grotere vlucht. De Universiteit van Northumbria biedt Britse universiteiten en hogescholen de beschikking over een hulpmiddel om het kopiŽren van werkstukken tegen te gaan. Die nieuwe dienst, de Plagiarism Advisory Service (onderhouden door  wetenschappelijk medewerkers) geeft belanghebbenden de mogelijkheid werkstukken via internet ter controle aan te bieden. Binnen vier uur krijgt men de resultaten terug. Stukken tekst die op internet teruggevonden zijn, worden met een afwijkende kleur weergegeven. De kleur geeft daarbij aan, welk deel het betreffende stuk tekst uitmaakt van het ingeleverde werkstuk. Het systeem, dat is gebaseerd op technologie van iParadigms, zal deze maand zwaar beproefd worden. Januari is in Engeland een piekperiode voor het inleveren van werkstukken.
 
Bron: Automatisering Gids
 
[naar boven]

Historische afbeeldingen

Welke docent of leerling is niet geregeld op zoek naar historische afbeeldingen? Hieronder staat een selectie van sites met historische afbeeldingen.

[naar boven]


Zoeken op internet (een vervolg)

Als je op zoek bent naar historische (of culturele) informatie op internet is het gebruik van een grote zoekmachine als Google lang niet altijd de eerst aangewezen optie. Hoe goed je je trefwoorden ook kiest, het aantal treffers blijft vaak gigantisch. Daarom kan het verstandiger zijn eerst eens te kijken bij een link verzameling zoals die op het Historisch Huis of Histoforum. Op beide sites is een selectie gemaakt uit het grote aanbod. Beide selecties zijn op diverse manieren toegankelijk. De links op Histoforum zijn speciaal voor het onderwijs uitgezocht en geordend op periode, onderwerp, land, persoon en alfabet.  

Andere historische portals vindt u op Verschoor.net

Probeer ook eens de zoekmachine op CKPlus, kunst en cultuur zoeker van Nederland. Weliswaar is de database veel kleiner, maar de kans is groot dat je met deze gespecialiseerde zoekmachine, voor vakken als geschiedenis, CKV, KCV of Beeldende Vorming snel bruikbare sites treft. 

[naar boven]


Uitwisseling VS

In de nieuwsbrief van september werd aandacht besteed aan het North America / The Netherlands Teacher Exchange Programme.  Frank Vester van het Christelijk College Nassau-Veluwe meldde zich aan en bracht in oktober 2002 een vermoeiend, maar boeiend bezoek aan Grand Haven in de staat Michigan. Voor zijn collega's en leerlingen hield hij op de website van de school een dagboek bij. Kijk op de zite van het Nassau-Veluwe College bij archief 2002.

[naar boven]