Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 60, mei 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Mededelingen ce havo/vwo in 2009

Op het Examenblad staat belangrijke nieuwe informatie over het centraal examen havo en vwo in 2009.

Symposium Geschiedenis en Evolutie

De Historische Studentenvereniging Leiden organiseert op 9 juni in Leiden een internationaal en zeer interdiscipinair Symposium, over Geschiedenis en Evolutie
Lees verder

Ithaka


Waar lag het Homerische Ithaka, een continuing story?
Lees verder

Caesar's laatste woorden

Over Caesar's laatste woorden wordt veel gekibbeld, maar volgens William Shakespeare in zijn tragedie 'Julius Caesar' uit 1599 (3e acte, scène 1, 85) waren het de woorden: "Et tu, Brute?"

Je wilt de mensen niet de kost geven die denken dat dit werkelijk de laatste woorden van Caesar waren.

Een van de senatoren die op hem instaken was namelijk Marcus Junius Brutus, een persoonlijke vriend van Caesar, wiens republikeinse gevoelens kennelijk dieper gingen dan zijn vriendschap. Dat had Caesar even niet zien aankomen.
Romeinse auteurs die over de moord op Caesar geschreven hebben, schrijven met grote stelligheid dat Caesar helemaal niets heeft gezegd tijdens de aanslag, of hoogstens in het Grieks: 'Kai su, teknon?' (Ook jij, mijn kind?).
Bron: J. Koorevaar

Lessen dagboek Anne Frank

Op www.annefrank.org/dagboeklessen staan lessen en quizzen over Anne Frank en haar dagboek. De dagboeklessen stimuleren leerlingen na te denken over de wereld van Anne Frank en die van henzelf. De quizzen testen de kennis van leerlingen over Anne Frank. Leerlingen maken de lessen en quizzen online. De website is gemaakt door de Anne Frank Stichting.
Lees verder

Nieuw lesmateriaal over antisemitisme

Op 1 mei 2007 is bij de Anne Frank Stichting de driedelige lessenserie ‘Antisemitisme. Oude en nieuwe vooroordelen’ verschenen. De delen 1 en 2 behandelen de joodse geschiedenis en het verschijnsel antisemitisme, deel 3 gaat in op andere vormen van discriminatie.
Lees verder

Teleblik

In Teleblik staan duizenden uren aan tv-programma’s. Mist u toch nog fragmenten in Teleblik over bepaalde onderwerpen? Laat dit dan de redactie weten.


Stijn Streuvels' De Vlaschaard

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in bezet België opnamen gemaakt voor een Duitse film, gebaseerd op Stijn Streuvels’ De Vlaschaard. Op 31 maart 2007 lanceert het project De Vlaschaard 1943 naar aanleiding van deze verfilming een tentoonstelling, een boek en een DVD.
Lees verder