Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 64, augustus 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Nieuwsbrief

Omdat de mailinglist helaas wordt misbruikt voor spam, wil ik iedereen die een vraag heeft voor collega's oproepen deze te mailen naar kaap@home.nl. Berichten worden dan geplaatst in de eerstvolgende nieuwsbrief. Bij grote haast kan
eventueel een extra nieuwsbrief worden verzonden.
Ook bijdragen van instellingen, musea enz. zijn welkom op eerder genoemd e-mail adres.

Les van het jaar 2007

De winnende lessen van de door Anno, SLO en VGN georganiseerde wedstrijd 'Les van het jaar' 2007 voor het vmbo zijn gedidactiseerd en staan op de website van Anno.

Die Weisse Rose vernieuwd

Het lesmateriaal 'enthousiasme, twijfel en verzet' over de relatie van Sophie en Hans Scholl met het nationaal-socialisme in Duitsland tussen 1933-1943 is vernieuwd. De Duitstalige bronnen zijn geannoteerd, waardoor dit materiaal ook goed bruikbaar is op de Havo, bijvoorbeeld in een project geschiedenis-duits.
Er is overigens ook een versie met Nederlandstalige bronnen, waarvoor een wachtwoord kan worden opgevraagd op kaap@home.nl.

Das Leben der Anderen

Op Histoforum staan nu ook opdrachten bij de prachtige film Das Leben der Anderen, over de Stasi praktijken in de jaren tachtig in de DDR.

De canon verplicht

De canon wordt in de komende jaren verplichte stof in het basis onderwijs en in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Volg de ontwikkelingen op in de speciale canon rubriek.

Bezettings canon

Het NIOD heeft een canon van de bezetting gemaakt, wrop mensen kunnen reageren. Na de discussie wordt de definitieve (for the time being) canon van de bezetting vastgesteld.

De Canon en Teleblik

Teleblik heeft filmpjes die betrekking hebben op vensters uit de Canon overzichtelijk gerangschikt uitgaande van de tien tijdvakken.

Power-pointless

Power-pointless, power-point poisoning. Pas onlangs kwam ik deze begrippen voor het eerst tegen. Het ene haast verontschuldigend, het andere fraai allitererend, maar vol venijn. Eigenlijk kun je, zo krijg je bij deze begrippen het gevoel, maar beter direct stoppen met het gebruik van power-point. Zonder deze conclusie direct te onderschrijven kun je, denk ik, gerust stellen dat power-point de meest misbruikte tool van Microsoft is.
Lees verder

Power-point presentaties

Helaas zijn veel power-point presentaties niet echt zinvol (zie ook de column). Toch zijn er gelukkig ook zeer bruikbare. In de rubriek power-point presentaties op Histoforum vindt u een kritische selectie.

Agenda 2007-2008

Op de community site staat de nieuwe agenda voor 2007-2008 met o.a. aandacht voor de nascholingsbijeenkomsten over het nieuwe examenonderwerp. Aanvullingen voor de agenda zijn welkom op kaap@home.nl

Examens nieuwe stijl

Bij de start van het nieuwe examenprogramma geschiedenis wijs ik toch nog maar even op de examens nieuwe stijl als html bestand en als word-document. De vragen zijn geordend op periode. De vragen en bronnen staan bij elkaar.

Omdat ik denk dat collega's dit materiaal mogelijk in schoolexamens willen gebruiken staan deze opdrachten achter een wachtwoord, dat alleen voor docenten verkrijgbaar is. Aan de slag met democratie

Van 5 tot en met 13 oktober 2007 is het de week van de democratie bij de publieke omroep. Onder het motto ‘Wij zijn de baas!’ heeft Schooltv een speciale verzamel-dvd gemaakt met eerder uitgezonden Schooltv-programma’s over democratie. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), bekend van de Scholierenverkiezingen en de StemWijzer, maakt speciaal voor deze week een leerlingenkrant over democratie. 
Lees verder

Zeven nieuwe wereldwonderen

Op 07-07-07 kozen mensen uit de hele wereld zeven nieuwe wereldwonderen. Een kleine internationale canon van gebouwen, zogezegd. De piramides en de Acropolis behoren er niet toe. Welke gebouwen wel? Kijk op The new 7wonders of the world.

Leeuwarder Courant

De Leeuwarder Courant heeft artikelen uit de krant vanaf 1752 digitaal ontsloten.