Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 66, september 2007 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Nog een keer de canon 

Collega Paul Haanen van het Dendron College in Horst heeft op zijn schoolsite de canon vensters toegewezen aan de kenmerkende aspecten van de tien tijdvakken. Dat levert soms, zoals u kunt zien,  nog wel wat problemen op. 

Webjes en weetjes

Jack Nowee heeft voor (met name) het basisonderwijs een site gemaakt met per onderwerp van de Canon een "Weetje" of een "Webje" gemaakt. De webjes zijn opgebouwd rond de 8 vormen van intelligentie: (). De 'Weetjes' zijn opgebouwd rond de gebieden 'kijken' - 'taal' en 'doen'. 

In Europa

In het najaar start de VPRO met de 35-delige tv-serie "In Europa". De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Geert Mak. Als opwarmer is het weblog www.vpro.nl/ineuropa geopend. Hier kunt u de "making of" van de serie op de voet volgen

 

Das Leben der Anderen

Het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) organiseert op 3 oktober a.s. een bijeenkomst rond de film 'Das Leben der Anderen' voor docenten Duits en geschiedenis. Sprekers op deze bijeenkomst zijn ex-Stasigevangene Thomas Lukow en historicus Willem Melching (UvA). Eveneens wordt Onderwijsmateriaal bij de film 'Das Leben der Anderen' (ontwikkeld door het DIA) gepresenteerd en uitgedeeld.
Lees verder

Studiedag lesgeven over antisemitisme

Waarom is lesgeven over antisemitisme en de Holocaust belangrijk? En hoe kunnen docenten deze onderwerpen op een begrijpelijke en aansprekende manier aan leerlingen overbrengen? Dat zijn vragen die aan de orde komen op de studiedag voor docenten in het Anne Frank Huis op 3 oktober 2007.
Lees verder

Het Parool theater

Op dinsdag 11 september praat Maria van Haperen met Fokke en Sukke-tekenaar Jean-Marc van Tol over cartoons, strips en de historische canon.

Op maandag 1 oktober is historica en Volkskrant-columniste Amanda Kluveld te gast. Binnenkort verschijnt haar cultuur-historische studie over Pijn.

Sint Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam.
De avonden beginnen om 21 uur, entree 7,50.
Reserveren wordt aangeraden, via Het Parool, tel. 020-55 84 444 of
theater@parool.nl