Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 66, september 2007 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Canon en primair onderwijs

Teleblik heeft haar filmpjes over de canonvensters overzichtelijk geordend binnen de tien tijdvakken

Uitzendingen schooltv geschiedenis

U vindt het uitzendschema van schooltv geschiedenis voor het najaar 2007 op de community site.

Oproep

Collega Erik Molnar van het Carbooncollege in Hoensbroek is op zoek naar de videofilm 'Als de bom tikt' (deze film speelt zich af in Duistland, Belgie, Nederland en Frankrijk en is een coproduktie van de duitse en nederlandse televisie). Wie kan hem helpen? Reacties graag naar erikmolnar@hetnet.nl 

Vormen van Verzet

Het Van Abbemuseum heeft opdrachten gemaakt (voor vmbo en havo/vwo) bij de tentoonstelling Vormen van Verzet die op 22 september geopend wordt in het Van Abbemuseum.

Instaplessen voor de tien tijdvakken

Histotheek.nl heeft voor de tien tijdvakken instaplessen gemaakt. De instaplessen hebben een makkelijke structuur: oriŽntatie, verwerking en afsluiting. Ze dienen als eerste kennismaking met een tijdvak. De lessen zijn te vinden in de rubriek lestips

De Uitvinder

De Uitvinder is een theatrale biografie over het bizarre leven van de Duitse chemicus, Nobelprijswinnaar en Vader van het Gifgas Fritz Haber komen aan een aantal dilemma's aan de orde. 'Mag je de wetenschap inzetten voor oorlogsdoeleinden?' 'Wanneer is een uitvinder verantwoordelijk voor het gebruik van zijn vinding?'Het is een kleinschalige solovoorstelling ondersteund door beelden uit WOI. In het schooljaar 2008 - 2009 is De Uitvinder beschikbaar voor de bovenbouw van Havo/VWO. Daartoe wordt dit schooljaar een educatief project ontwikkelt in samenwerking met de Hogeschool Utrecht. In de maand september wordt de Uitvinder nog gespeeld op een passendelocatie: een golfplaten artillerieloods (1905) op Fort Aan de Klop in Utrecht. Er zijn nog voorstellingen op 21, 22, 29 en 30 september.
Lees verder
Canon en voortgezet onderwijs

Teleblik heeft haar filmpjes over de canonvensters overzichtelijk geordend binnen de tien tijdvakken

2008: TV-uitzendingen Ten Oorlog 

Ten Oorlog! is een nieuw Schooltv-programma dat bestaat uit vier korte tv-afleveringen over de Napoleontische oorlogen, de Krimoorlog, de Frans-Duitse oorlog en de Eerste Wereldoorlog.

Ten Oorlog! is gebaseerd op de stofomschrijving voor het CSE-onderwerp voor de examens geschiedenis havo en vwo in 2008 en 2009.

Uitzendschema
Ondersteunend materiaal

Hitler en geschiedenis

De VPRO heeft op haar site de passages in Mein Kampf over geschiedenis geplaatst. De volledige tekst van het eerste deel van Mein Kampf vindt u overigens op deze site.

Woord van dank

Wilco Westrik vroeg enige tijd geleden aan collega's hem te voorzien van informatie over het leergebied mens en maatschappij. Graag wil hij alle leden die hierop hebben gereageerd hiervoor hartelijk danken. Hij heeft inmiddels zijn bevoegdheid maatschappijleer gehaald en studeert nu geschiedenis in Leeuwarden.

Dieren schrijven geschiedenis

Dieren schrijven geschiedenis is een nieuwe 5-delige serie van teleac.  Bekijk de geschiedenis van het konijn, de sprinkhaan, de beer, de haring en de bever en krijg een nieuwe blik op de verhouding tussen mens en dier!

Digitaal leermateriaal

De kwaliteit van digitaal leermateriaal is een van de pijlers van succesvol gebruik van ict in het onderwijs. Kennisnet Ict op school wil ontwikkelaars van leermateriaal ondersteunen met een "Handreiking kwaliteit digitaal leermateriaal". Daarvoor zoeken men testers.
Lees verder