Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 70, november 2007

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Presidentsverkiezingen 2008

Histoforum heeft een overzicht van de belangrijkste sites over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Op deze pagina vindt u tevens links naar sites met informatie over het Amerikaanse kiessysteem en links naar overzichten van Amerikaanse presidenten.

Ken Robinson

Sir Ken Robinson heeft een een boeiende en inspirerende kijk op creativiteit en/in onderwijs. Bekijk deze filmopname van een lezing van hem. 20 minuten en maar elke minuut de moeite waard.

Historical Thinking

Bekijk een interessante presentatie van professor Sam Wineburg over de manier waarop historici onderzoek doen.

Hot Potatoes

Digischool overweegt een congres/studiedag voor Hot Potatoes gebruikers te organiseren. Doel: elkaar werk laten zien, didactische en technische ideeŽn uit wisselen,enz. Om dit voornemen uit te voeren, willen we de belangstelling inventariseren. Mij is gevraagd gebruikers te polsen in dit verband. Dus, zou jij er op af komen?Enzo ja, breng je dan andere gebruikers mee? Hoeveel? Bij voorbaat dank voor een reactie naar: henny@digischool.nl

Diversiteit en conflictbeheersing in Afrika

De Atlantische Onderwijscommissie organiseert, in samenwerking met de NLDA, Fontys Hogescholen en Hogeschool Avans, op donderdag 15 november in Breda een onderwijsseminar over Diversiteit en conflictbeheersing in Afrika. 
Meer informatie

Pleegde Willem van Oranje genocide?

Prikkelend proefschrift van Brabantse historicus onder de titel 'Overleven aan de frontlinies in de meijerij van Den Bosch, 1572-1629'
Lees verder

Les van het jaar 2008

Vmbo scholen kunnen weer meedoen aan de wedstrijd 'Les van het jaar'.
Lees verder

In Europa

Op 11 november start de VPRO met de 35-delige tv-serie "In Europa". De serie is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Geert Mak. Als opwarmer is het weblog http://www.vpro.nl/ineuropa  geopend. Hier kunt u de "making of" van de serie op de voet volgen. Geert Mak zelf zal zijn boek in afleveringen samenvatten.
Lees verder

Langs het spoor van de wagemaecker

In het zojuist verschenen boek Langs het spoor van de wagemaecker. Een familiegeschiedenis van 1600 tot heden wordt de geschiedenis van de familie Kastelein - die model staat voor veel van hun tijdgenoten - uit Zwartewaal verteld. Aan de hand van ruim tweehonderd documenten komen tientallen familieleden en andere inwoners uit de archieven (waaronder het streekarchief Voorne- Putten-Roozenburg) te voorschijn. Soms uitgebreid, soms dramatisch, soms enerverend en soms schokkend. Lees verder

Nikita Chroesjtsjov

Een fraaie foto van Nikita Chroesjtsjov op de landbouwtentoonstelling in mei 1964 in de S.U. Deze foto dook onlangs op bij het opruimen van een kantoor van The Cobb Breeding Company in Engeland. Op 14 oktober van hetzelfde jaar werd hij afgezet als partijleider o.a. vanwege zijn landbouwbeleid. 

Kritiek op Ten oorlog!

De heer Andriessen, voorzitter van het Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog en auteur van diverse boeken over dit thema heeft nogal wat kritiek op zowel de stofomschrijving als de katernen van ThiemeMeulenhoff en Malmberg.
Kritiek op stofomschrijving
Kritiek op het examenkatern van ThiemeMeulenhoff
Kritiek op het examenkatern van Malmberg
Krtiek op de examenkaternen van Thieme-Meulenhoff en NijghVersluys