Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 76, januari 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Graag wens ik alle leden van de community een heel goed en gezond 2008!

Studiemiddagen vmbo

Studiemiddag over vernieuwde examenprogramma Geschiedenis 2008 in VMBO met medewerking van Huub Kurstjens (toetsdeskundige bij het Cito) en Ronald Polak (docent geschiedenis en voorzitter vaksectie Cevo) 18-1: Amsterdam, 25-1: Leiden, 15-2: Arnhem.

Tijdvak toetsen

In de nieuwe rubriek tijdvak toetsen staan de eerste toetsen die ik van collega's mocht ontvangen. Het aantal toetsen is nog beperkt. Ik hoop dat daar de komende tijd snel verandering in zal komen. Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar om toetsen met elkaar te delen!

Nationaal Archief

Het Nationaal Archief wil in spelen op de  veranderingen in het geschiedenis examenprogramma onderwijs. Begin 2009 krijgt het Nationaal Archief een totaal nieuwe website met een prominente plaats voor paginaís voor Onderwijs. Een goede aanleiding dus om ons bronnenmateriaal voor het onderwijs op een andere leest te schoeien.

Voor een pilot over de Bronnenbox is het Archief op zoek naar docenten.
Lees verder

De limes in Nederland

Zin in een fietstocht met toelichting langs een deel van de Nederlandse limes?

De schaduw van de toren

Jos Martens schreef voor Histoforum een zeer lovende recensie over de goed gedocumenteerde historische jeugdroman De schaduw van de toren van de Duitse schrijver Arnulf Zitelmann. De roman  speelt in SumeriŽ rond 300 voor Christus.

Voorverkiezingen in VS begonnen

De strijd om het presidentschap van de V.S. is met de start van de caucuses en voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire een nieuwe fase ingegaan. OP Histoforum staat een rubriek met de belangrijkste websites. O.a. ook een site over het verschil tussen een caucus en een primary.

Historisch denken

In 2001 schreef Sam Wineburg Historical Thinking and Other Unnatural Acts. Het woord 'unnatural' kwam hem op nogal wat kritiek te staan. Hoezo is denken over het verleden onnatuurlijk? In Unnatural and essential: the nature of historical thinking legt hij, aan de hand van onderzoeksvoorbeelden, nog eens uit dat denken over het verleden en historisch denken niet hetzelfde is. Op Histoforum vindt u een uitgebreide samenvatting van dit artikel, dat in december 2007 verscheen in Teaching History.

Democratie in Athene

Naast de webquest over de Griekse democratie voor de brugklas is er nu ook een editie voor de Tweede Fase.

Simpel, effectief en ook nog eens leuk!

Onder deze titel beschrijft Bjorn Wansink een aantal eenvoudige, maar zeer effectieve werkvormen. U vindt ze hier als word-document.

Staatsvormend geweld

Collega Cor van der Heyden schreef voor een Tilburgs blad een recensie over het proefschrift van Leo Adriaenssen Staatsvormend geweld. Overleven aan de frontlinies in de meierij van Den Bosch, 1572-1629.

Spartaanse baby's

Wierpen de Spartanen hun baby's echt van de rotsen als ze misvormd waren? De Atheense antropoloog Theodoros Pitsios wilden dat wel eens onderzoeken

Geschiedenis van Zuid-Holland

De digitale beeldbank van de Groene Hartarchieven is sinds 20 december 2007 gekoppeld aan www.geschiedenisvanzuidholland.nl. Op deze site zijn duizenden historische fotoís over het Groene Hart te bekijken, afkomstig van de streekarchieven Midden-Holland uit Gouda en Rijnlands Midden uit Alphen aan den Rijn.

De grot van Romulus en Remus

Spectaculaire vondst in Rome, de grot van de legendarische Romulus en Remus.

Agenda voor januari en februari