Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 78, januari 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Er was eens ...... de mens

Kent u hem nog, de tekenfilmserie Er was eens ..... de mens? Een collega maakte mij erop attent dat deze tekenfilm nu verkrijgbaar is op 6 DVD's. De prijs bij Bol.Com is 35 euro, bij Cosmox 31,49 euro. Inhoud: Er was eens... De aarde, De neanderthaler, De Cro-magnon-mens, De vruchtbare valleien, De eerste beschavingen, De gouden eeuw van Pericles, Pax Romana, Veroveringen van de Islam, De Karolingers, De Vikingen, Kathedralenbouwers, De reizen van Marco Polo, De Honderdjarige Oorlog, De 15e eeuw, De gouden eeuw van Spanje, Het Engeland van Elizabeth I, De gouden eeuw van de Lage Landen, Louis XIV, Peter de Grote, De Verlichting, Amerika, De Franse revolutie, De opstanding van het volk, De Belle Epoque, De Dolle Jaren, En toen was er de Aarde.

Cursus Oriëntatiekennis en activerende didactiek

“Heel praktisch, meteen toe te passen in de klas”
“Ik heb weer zin in lesgeven gekregen”
“Deskundige cursusleiding”
“Een verrijking voor mijzelf en voor mijn leerlingen”

Dit zijn opmerkingen uit de evaluatie van deze cursus. Leerlingen actief en gemotiveerd met geschiedenis bezig laten zijn is het uiteindelijke doel van deze nascholingscursus. We oefenen veel activerende werkvormen aan de hand van de tien tijdvakken van de Rooij. De nieuwste ontwikkelingen en inzichten ten aanzien van oriëntatiekennis worden besproken. We besteden aandacht aan de praktische invulling van de nieuwe programma’s voor basisvorming vmbo en tweede fase.
Wanneer dat relevant is splitsen we de groep op naar onderbouw en bovenbouw.

Plaats en tijd:
Deze training zal aangeboden worden in het voorjaar van 2008 op donderdag 6 maart en dinsdag 15 april.
De bijeenkomsten vinden plaats in de Uithof te Utrecht.

Kosten: 475 euro (incl. drinken, twee lunches, nascholingscertificaat en reader)

Voor meer informatie en opgave:
Iris Bleeker, i.m.p.bleeker@ivlos.uu.nl of 030-2533224
Hanneke Tuithof, h.tuithof@uu.nl of 030-2533220

Opgave (schriftelijk/per mail) met vermelding van uw schoolgegevens aan Iris Bleeker; I.M.P.Bleeker@ivlos.uu.nl

Histotheek vernieuwd

Histotheek, de geschiedenissite van Wim Niemeijer, is bezig aan een vernieuwingsoperatie. Dat betekent ook een nieuwe url http://nieuw.histotheek.nl. De oude site blijft bestaan, maar wordt na de zomervakantie niet vernieuwd. De nieuwe site richt zich meer op de "tips & trucs" omtrent geschiedenis. Ook is er extra oefenmateriaal voor leerlingen.

Lezing: Frankrijk in oorlog

Naar aanleiding van één van de recente themanummers van het historisch wetenschappelijk tijdschrift Leidschrift, Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen, presenteren Stichting Leidschrift en Historische Studie Vereniging Leiden (HSVL) u de lezing Frankrijk in oorlog van de bekende Leidse historicus Henk Wesseling, op dinsdag 5 februari a.s.  
Lees verder

Holocaust Memorial Day

Op 25 januari vindt op de TeCAmsterdam aan de Vlaardingenlaan 25 in Amsterdam (zie routebeschrijving onder aan de tekst) de Holocaust Memorial Day 2008 voor scholieren van 13 tot en met 19 jaar plaats. Leerlingen van allerlei gezindten ontmoeten overlevenden van de Holocaust, kinderen van overlevenden, wetenschappers en elkaar. 
Lees verder

Webquests

In 2006 heeft Bernie Dodge, de bedenker van de webquests, een bezoek gebracht aan de SLO, het nationaal expertisecentrum voor curriculumontwikkeling.

Naar aanleiding van zijn bezoek is in 2007 een onderzoek gestart dat uit 2 delen bestaat. Het eerste deel is een literatuurstudie. Deze is in de loop van 2007 afgerond. Het tweede deel is een veldonderzoek. Voor dit veldonderzoek vraag ik uw aandacht.

Wij willen graag concrete ervaringen met webquests verzamelen om erachter te komen hoe webquests gebruikt worden en wat hun plek is in het curriculum. Gebruikt u webquests in uw les of ontwerpt u zelf webquests dan vragen wij u om bijgaande vragenlijst in te vullen en te retourneren naar B.Trimbos@slo.nl?

De opbrengsten van zowel de literatuurstudie als het veldonderzoek zullen gepresenteerd worden op het Onderwijs en ICT congres dat gepland staat voor 4 en 5 maart 2008 in de Jaarbeurs Utrecht.