Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 79, februari 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Terry Jones en de Middeleeuwen

Vanaf 7 februari zendt Teleac acht afleveringen uit van de prachtige serie De middeleeuwen van Monty Python oprichter en mediaevist Terry Jones. Deze serie is ook te koop op DVD. Bij een drietal afleveringen staan op Histoforum opdrachten, de aflevering over boeren, monniken en koningen.

De Koude Oorlog, een nieuwe geschiedenis (1917-1991)

Van de hand van de Belgische emeritus hoogleraar Yvan Vanden Berghe verscheen een nieuwe, en sterk uitgebreide, editie van zijn boek over de Koude Oorlog. Dit keer met bijdragen van Doeko Bosscher, hoogleraar eigentijdse geschiedenis in Groningen en Rik Coolsaet, hoogleraar internationale betrekkingen in Gent over Nederland en België tijdens de Koude Oorlog.
Lees verder

Er was eens ...... de mens

De tekenfilmserie Er was eens ..... de mens is niet alleen te koop bij Bol.Com (35 euro), maar ook bij  Cosmox (31,49 euro).

De zomer van 1823

Ook bij Cosmox te koop is de Zomer van 1823, een uniek document met de televisie serie van 3,5 uur, De radio serie van 9 uur en een inleiding van Geert Mak.

Oproep van een collega

Ik ga dit jaar -voor de eerste keer- met een tweede klas middelbare school 5 dagen op schoolreis. We willen de leerlingen gedurende de reis een aantal verwerkingsopdrachten laten maken. Tot op heden maakten de leerlingen altijd een dagboek, een tekening, een gedicht of poster, maar wellicht heeft iemand (leukere, meer uitdagende) tips of ervaringen met leuke opdrachten?
 
Jolanda de Koning, jolanda-de-koning@hotmail.com

Plagiaat

Meer dan de helft van de leraren in Engeland vindt dat plagiaat een ernstig probleem is onder leerlingen van de hoogste klassen (sixth-form), aldus een onderzoek van de bond van leraren.
58% van de 278 leraren die het een probleem vinden gaan ervan uit dat 25 % van het ingeleverde werk van internet gekopieerd materaal bevat.
Lees verder

Retour NL

Jenny van der Toorn-Schutte schreef Retour.nl, De canon van de Nederlandse geschiedenis in vijftig verhalen. De Canon van Nederland wordt in Retour NL aanschouwelijk gemaakt voor leerlingen van de basisschool. Om deze Canon meer te laten zijn dat een rijtje namen en jaartallen, schetst Jenny van der Toorn van elk onderwerp de achtergronden.
Lees verder

Prijs voor beste profielwerkstuk

Heeft u dit schooljaar een zeer goed of verrassend profielwerkstuk begeleid? Geef deze leerlingen dan de kans op een extra beloning en nomineer ze voor de Alfasteunpuntprijs van de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees verder

Cultureel erfgoed

CKPlus heeft een nieuwe rubriek geopend met een overzicht van cultureel erfgoed.

Canon filmpjes

Op Histoforum staat een overzicht van korte filmpjes bij de vijftig vensters van de canon.

Filmen in de Klas

Beeld en geluid heeft een collectie filmpjes online gezet met een overzicht over meer dan 50 jaar audiovisuele vorming in de klas. Vanaf het prille begin in de jaren '50, de filmpioniers van de jaren '60, het videocliptijdperk van de jaren '80 tot aan het enorme aanbod heden ten dage. U ziet het allemaal in deze tentoonstelling.

Heruitgave 'Picardt'

In 1660 schreef Johan Picardt zijn “Korte Beschryvinge van eenige vergetene en verborgene Antiquiteten”. In april 2008 brengt uitgeverij Sidestone Press een heruitgave van deze bijzondere publicatie op de markt. De provinciaal archeoloog van Drenthe, Wijnand van der Sanden, schreef hiervoor een uitgebreide inleiding.
Lees verder