Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 83, maart 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

The Wave/Die Welle

Op 13 maart 2008 ging in Duitsland Die Welle in première. Die Welle is een remake van The Wave maar nu gesitueerd in het huidige Duitsland. 
De regisseur, Dennis Gansel, is ook de regisseur van Napola, elite für den Führer.
Klik hier voor Duitstalig lesmateriaal.

Historisch roman over heksen

Op 20 april a.s. verschijnt Het Heksenhuis, het vijfde boek van Jacqueline Zirkzee, een roman over heksen en heksenprocessen in de 17e eeuw gebaseerd op historische feiten. De presentatie vindt plaats in Sociëteit De Burcht te Leiden, om 15.00 uur.

Hot Potatoes

Digischool organiseert op zaterdag 19 april de Aardappelbeurs op het Christelijk Gymnasium in Utrecht. Een studiedag over het gratis online toetsprogramma Hot Potatoes en start om 10.30 uur.

 

Een belangrijk onderdeel van de dag is de Ruilbeurs  met daaraan verbonden een wedstrijd.

U kunt deelnamen door uw Hot Potatoes oefeningen up te loaden naar leermiddel.digischool.nl.

Deelnemers kunnen tijdens de Ruilbeurs hun aardappelen (zelfgemaakte

oefeningen) presenteren en met elkaar uitwisselen.

 

Verder zijn er presentaties en workshops voor beginners en gevorderden. Alle belangrijke aspecten van het werken met Hot Potatoes komen hier aan de orde.

 

Meld u aan op http://hotpotatoes.digischool.nl

Mio fratello e figlio unico

Mio fratello è figlio unico is een Italiaans episch drama waarin twee broers worden gevolgd tegen de achtergrond van de Italiaanse geschiedenis. De fascistische Accio (Elio Germano) drijft zijn ouders tot wanhoop: hij is impulsief, zoekt constant ruzie en vecht elk handgemeen uit alsof het oorlog is. Zijn communistische broer Manrico (Riccardo Scamarcio) daarentegen is knap, charismatisch, door iedereen geliefd, maar ook niet ongevaarlijk... De twee jonge mannen staan lijnrecht tegenover elkaar, maar zijn beiden verliefd op dezelfde vrouw. Mio fratello e figlio unico is een groots en meeslepend drama over universele gevoelens als vriendschap, jaloezie en liefde tegen de achtergrond van het turbulente Italië van de jaren 60 en 70.

Cinemien heeft hiervoor educatiemappen ontwikkeld waarmee leerlingen zelfstandig of in lesverband aan de slag kunnen. Educatiemappen kunnen bij Cinemien aangevraagd worden

Ten Oorlog! 

Vanaf donderdag 3 april 2008 om 9.45 uur gaat Schooltv de tv-serie 'Ten oorlog' nogmaals uitzenden op Nederland 2. De serie is bestemd voor leerlingen in de examenklassen havo/vwo. Elke aflevering duurt 15 minuten. De serie belicht de volgende thema's: 
1. De Napoleontische oorlogen, donderdag 3 april om 9.45 uur
2. De Krimoorlog, donderdag 10 april om 9.45 uur
3. De Frans-Duitse oorlog, donderdag 17 april om 9.45 uur
4. De Eerste Wereldoorlog, donderdag 24 april om 9.45 uur 

U kunt bij deze nieuwe serie een praktische docentenhandleiding inclusief gemakkelijk kopieerbare leerlingenwerkbladen bestellen. De prijs van deze uitgave bedraagt EUR 14,00. Te bestellen via 0900-1344 (20 ct/min) of via www.schooltv.nl/bestellen

Lezing Willem van Oranje en de opstand

Op donderdag 13 maart organiseren Stichting Leidschrift en Historische Studie Vereniging Leiden een lezing van Anton van der Lem. Hij zal spreken over de rol van Willem van Oranje tijdens de Nederlandse Opstand. Was de Opstand misgelopen als Willem van Oranje er niet was geweest? Heeft Nederland zijn onafhankelijkheid aan hem te danken? Op deze vragen zal Anton van der Lem een antwoord proberen te geven in zijn lezing over De onmisbaarheid van Willem van Oranje. 

Anton van der Lem is als conservator oude drukken werkzaam bij de Universiteitsbibliotheek Leiden en daarnaast eindredacteur van de website van de Universiteit Leiden over de Tachtigjarige Oorlog: http://dutchrevolt.leidenuniv.nl.  

De lezing zal plaatsvinden in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, zaal 028 en vangt aan om 20.30 uur. Aansluitend is er een borrel.