Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 86, april 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Oefentoets Ten Oorlog!
Op Histotheek staat een korte oefentoets voor het cse onderwerp Ten Oorlog!

Middeleeuwse helpdesk
Fraai YouTube filmpje over een middeleeuwse helpdesk.

Symposium historisch terrorisme

Op woensdag 16 april 2008 organiseert Stichting Leidschrift in samenwerking met de Leidse alumnivereniging VOGeL een symposium over terrorisme.

Grote geschiedenisquiz
Op 1 mei wordt de grote geschiedenisquiz gehouden. U kunt zich daarvoor plaatsen door mee te doen aan de voorronde.

Geschiedenistest
De Volkskrant en het Historisch Nieuwsblad namen bij 1000 Nederlanders een kort test van de canon van Nederland af. Op Histoforum vindt u de test als HotPotatoe toets.

Examen fora

Ook dit jaar zal de geschiedeniscommunity voor de examens vmbo, havo en vwo weer een examen forum open stellen. Als de fora geopend worden zal er op de community homepage een links staan. Ook zal ik in de nieuwsbrief de openstelling melden.

Meer nieuws
Meer nieuws vindt u in de rubriek nieuws op Histoforum 

Agenda april
De agenda voor april vindt u hier

Geheugen van Nederland 
In samenwerking met 58 Nederlandse erfgoedinstellingen zijn al 62 collecties gedigitaliseerd en gratis beschikbaar gesteld op http://www.geheugenvannederland.nl: meer dan 350.000 illustraties, teksten, foto’s, films, radiofragmenten van eigen bodem!  

Het Geheugen stelt niet alleen aantrekkelijk bronnenmateriaal beschikbaar voor uw les, maar biedt bovendien kant en klare digitale lessen aan. Onze onderwijssite voor het vak geschiedenis is grondig gerestyled. Hij sluit nu nog beter aan bij de tijdvakindeling van De Rooij en de canonvensters. Bovendien hebben wij een zestigtal geschiedenisopdrachten op onze site geplaatst die u kunt gebruiken als ‘instap’ of ‘uitsmijter’ in uw les.

In het nieuwe schooljaar 2008/2009 houden wij onze nieuwe ‘lessenmaker’ (weblessentool) ten doop. Hiermee willen wij u gratis ‘gereedschap’ ter hand stellen waarmee u met onze historische erfgoedbronnen op een eenvoudige manier lessen kunt maken.

Het Geheugen van Nederland wil zijn onderwijsprogramma beter op de behoefte van de gebruiker afstemmen. Wij hebben daarbij uw hulp en expertise nodig. Hebt u opmerkingen, suggesties hoe we ons onderwijsprogramma kunnen verbeteren of wilt u met ons meedenken en meepraten over het gebruik van de erfgoedbronnen in de les, neem dan contact met mij op. Ook ongevraagde adviezen zijn welkom.

Cor den Ridder, onderwijscoördinator, 070-3140104