Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 90, juni 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Antisemitisme. Oude en nieuwe vooroordelen

 

Het onderwijspanel van Art.1 heeft de driedelige lessenserie 'Antisemitisme. Oude en nieuwe vooroordelen' een hoge score gegeven voor educatieve waarde, vormgeving en gebruikersvriendelijkheid. "Een gebruiksvriendelijk lespakket met veel informatie over de geschiedenis van de joodse bevolking en het antisemitisme.
lees verder 

Feniks trainingen bij de start van het nieuwe schooljaar

Docenten die (gaan) werken met Feniks kunnen zich nu inschrijven voor diverse  trainingen die zijn gericht zijn op snelle navigatie door de methode en het digitale platform Smart-e. De trainingen zijn gepland vlak voor en na de zomervakantie om de voorbereiding op het nieuwe jaar zo efficiŽnt mogelijk te laten verlopen. Aan bod komen oa  het maken van een PTA of een  studiewijzer, het organiseren van de eigen lespraktijk, werken met diachronische themaís of de integratie van Feniks binnen projectonderwijs.  

De trainingen bij Feniks 2e fase worden gegeven door Hanneke Tuithof,  vakdidacticus bij het IVLOS in Utrecht. Jan-Wolter Smit, docent en mede-auteur van Feniks, is de trainer voor Feniks onderbouw. informatie over de trainingen, de data en de kosten is te vinden op www.zuyderwind.nl

Beeldbronnen analyseren met het Geheugen van Nederland

Het Geheugen van Nederland heeft een drietal werkbladen gemaakt waarmee in de klas volgens een vast patroon geoefend kan worden met het analyseren van cartoons, affiches/posters en fotomateriaal uit de database van het Geheugen.
Lees verder

Online lesmateriaal

Op de site van een school in Mechelen staat mooi lesmateriaal over de Romeinse thermen. Zeer geschikt voor geschiedenislessen op gymnasia.

Agenda 2008-2009

De agenda voor het nieuwe schooljaar is bijgewerkt met nascholingsbijeenkomsten en de didactiek conferentie van de VGN.

'Leven in totalitaire staten'

Het afgelopen jaar is door SLO lesmateriaal verzameld voor een vakoverstijgende onderwerp 'Leven in totalitaire staten'. (zie Havo 2007) In dit project speelt de film Das Leben der Anderen een belangrijke rol. Opdrachten bij deze film vindt u zowel op Histoforum als op de site van het Duitsland Instituut.

Goodbye Lenin

Bij hetzelfde Duitsland Instituut is ook lesmateriaal bij de film Goodbye Lenin verkrijgbaar. Als u dit materiaal samen met door het ILO in Amsterdam lesmateriaal bij de film Das Leben der Anderen koopt betaalt us voor het hele pakket slechts 15,50 euro.

RAF

Nieuw bij het DIA is een tweetal webquests over de Rote Armee Fraktion (RAF).

Canon Quiz

De Canon Quiz is een quiz op basis van de vijftig vensters die door de Commissie Canon van Nederland zijn aangewezen. De quiz bestaat uit
ongeveer 1000 vragen m.b.t. tot de Nederlandse geschiedenis en cultuur geformuleerd. Zij zijn gegroepeerd in categorieŽn volgens de door de commissie aangegeven Hoofdlijnen.
Daarnaast is er een afzonderlijke categorie waarin wetenswaardigheden zijn opgenomen die de Canon niet hebben gehaald.

De Vroegmoderne Tijd

In BelgiŽ verscheen recent een Inleiding tot de geschiedenis van de Vroegmoderne Tijd. Jos Martens schreef er een recensie over.

De geschiedenis van China

Van de hand van Jan van Oudheusden verscheen De geschiedenis van China in een notendop. Prijs: 9.95 euro

Profielwerkstuk Philips-Kommando

Ook volgend jaar kunnen uw leerlingen weer meedoen aan de profielwerkstukken wedstrijd over het Philips-Kommando in het voormalige kamp Vught.
Lees verder

DVD Fritz Behrendt

Leerlingen van het Aloysius College in Den Haag maakten een DVD met 2100 politieke prenten van Fritz Behrendt. De DVD kost 20 euro, waarvan 75% bestemd is voor een educatieve hulporganisatie in BosniŽ, en is te koop via http://www.fritzbehrendt.nl