Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 90, juni 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Geschiedeniscampagne ĎVerleden van Nederlandí

Premier Balkenende en de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok zijn gastsprekers bij de lancering van de multimediale geschiedeniscampagne Verleden van Nederland, op vrijdag 10 oktober in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De campagne loopt tot 7 december 2008.
Lees verder

IBM zomercursus Onderwijs 2.0

IBM organiseert in augustus een gratis zomercursus voor docenten.

Inhoud van het programma Het programma van de zomercursus Onderwijs 2.0 biedt een groot aantal onderwerpen die betrekking hebben op andere manieren van denken, (samen-)werken en opbouwen van competenties. Competenties die ook in het bedrijfsleven gevraagd worden. Gebaseerd op de netwerkcultuur waarin we leven en technologische mogelijkheden die in het bedrijfsleven worden toegepast wordt u een palet van onderwerpen geboden, zoals : Generatie 2.0, omgaan met informatiestromen, web 2.0, virtuele werelden en serious gaming, eLearning, Teleconferencing, Werknemer 2.0.
Lees verder

Times online

Het dagblad The Times heeft haar archief van 1785-1985 online gezet.

Nieuwsbrief canon

De eerste nieuwsbrief van stichting entoen.nu is zojuist verschenen. Deze nieuwsbrief brengt u het laatste nieuws over de canon van Nederland, de invoering ervan in het onderwijs, onderwijsmogelijkheden rond de vijftig vensters, de haltes van de canonkaravaan, de ontwikkeling van andere canons en dergelijke meer. Aan- en afmelding voor deze nieuwsbrief is gekoppeld aan de login van de website entoen.nu, waarmee u desgewenst tevens bijdragen kunt plaatsen in het discussieforum en in de verschillende wiki-toepassingen op de website.

U kunt zich hier voor de nieuwsbrief aanmelden. Zie ook het eerste nummer.

Geschiedenisdag: Dynamiek en Stagnatie in de Republiek / OriŽntatiekennis

Op deze ICLON nascholingsdag staat traditioneel het Centraal Examen (CE) thema centraal. Tevens maken we al een stap naar het nieuwe examenprogramma rond oriŽntatiekennis.  

Docentennetwerk oriŽntatiekennis

Na een succesvolle pilot start het ICLON in het najaar in Leiden en in Rotterdam met kleinschalige vakdidactische nascholing. Met maximaal 15 geschiedenisdocenten per netwerk zullen we praktijkervaringen uitwisselen, achtergronden verkennen en werken aan de ontwikkeling van vakdidactiek.

 

De Jonge Akademie on wheels

Ter gelegenheid van haar 200 jarig bestaan organiseert de KNAW een project, genaamd De Jonge Akademie on Wheels.
Een bus met 30 jonge topwetenschappers bezoekt dan vijf nog te selecteren scholen, onderbouw VO, voor een compleet verzorgde wetenschapsdag.
Scholen kunnen een bus winnen door een klas een van drie (korte) wedstrijdopdrachten te laten doen en het resultaat in te zenden.
De wedstrijdopdrachten sluiten aan bij biologie, verzorging, geschiedenis, Nederlands, ckv, aardrijkskunde.
 
Kijk hier voor meer informatie en om de wedstrijdopdrachten te downloaden.

Veertien Achttien, de lange podcast over de Grote Oorlog

Op 28 juni start de Hilvarenbeekse podcaster Tom Tacken een 228-delige serie over de Eerste Wereldoorlog. 'Veertien Achttien, de lange podcast over de Grote Oorlog' zal eindigen op 11 november 2012. Iedere week loopt Tom Tacken in een tien minuten durend audio-verhaal mee met de oorlog van 94 jaar geleden. Steeds staat een persoon centraal die in de betreffende week een rol van betekenis heeft gespeeld.
De Veertien Achttien-afleveringen zijn te beluisteren via www.veertienachttien.web-log.nl. Daar is ook meer informatie te lezen over het project.
Lees verder

Community manager gezocht 

Digischool zoekt een manager voor een nieuw op te zetten community DocentVO. In deze community zal aandacht worden besteed aan algemene VO zaken, los van de diverse vakgebieden. Voorbeelden: rapport Dijsselbloem, oproep tot staking, gratis schoolboeken e.d.

 

Kandidaten geven les in het VO en volgen de actualiteit op dit terrein nauwkeurig. Zij kunnen op een insprerende manier verslag doen en communityleden motiveren te reageren. Kandidaten hebben bij voorkeur ervaring met het bijhouden van een weblog.

 

Reacties met een kort CV (max. 100 woorden) naar Erik Verhulp, erik@digischool.nl, o.v.v. DocentVO.

ROMEINEN!

11 oktober 2008 t/m 1 maart 2009
Ons schrift, de gewichten en de namen van de maanden zijn Romeinse uitvindingen die ons dagelijks leven bepalen. De Kunsthal toont de rijkdom van het keizerlijke Rome in ťťn van de omvangrijkste tentoonstellingen ooit over de klassieke cultuur. Ruim 450 objecten geven samen een indruk van religieuze beleving, persoonlijke verzorging, huisvesting, handel en politiek ten tijde van het Romeinse keizerrijk (27 v.Chr. - 395 n.Chr.).
Docentenmiddag ROMEINEN! op woensdagmiddag 22 okt., meld u en uw collega's gratis aan via communicatie@kunsthal.nl o.v.v. naam en postadres.