Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 92, juni 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Resultaten enquête PTA

Op de website van SLO kunt u de brochure downloaden met de resultaten van de online enquête over het pta. In deze brochure ook het verslag van interviews met collega's over de wijze waarop zij het nieuwe examenprogramma vormgeven.

Free2choose

In september verschijnt bij de Anne Frank Stichting het lespakket Free2choose. Free2choose is een discussieprogramma over botsende grondrechten en de grenzen van de vrijheid. Het lesmateriaal richt zich op leerlingen van de 2e en 3e klas vmbo, havo en vwo. Free2choose sluit aan bij de vakken geschiedenis, maatschappijleer en Nederlands en is tevens geschikt voor vakoverstijgend onderwijs. Het lesmateriaal is in twintig klassen getest. 
Lees verder

Foto's van keizer Wilhelm II

Op een nieuwe website van Huis Doorn vindt u de beeldbank met foto’s uit de collectie van ongeveer 12.000 historische foto’s van de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Deze foto’s worden sinds 2007 gedigitaliseerd. De hoeveelheid foto’s in de beeldbank is nu nog bescheiden (ca. 600), maar zal het komende jaar regelmatig worden aangevuld. U zult ervaren dat de beeldbank een groot aantal zoekingangen biedt, dat u kunt bladeren door de albums en dat u de gefotografeerde locaties kunt traceren met behulp van Google Maps. Indien gewenst kunnen foto’s tegen betaling worden besteld of gedownload.

 

Commandante

De vermaarde regisseur Oliver Stone (JFK, Platoon) verkent een nieuw filmgenre door een intiem portret te maken van de Cubaanse leider Fidel Castro, een man die zich al meer dan een halve eeuw op het wereldtoneel
beweegt.

Tijdens de dagen die Stone al filmend doorbracht op Cuba, heeft hij meer dan 30 uur aan interviews en gesprekken opgenomen, waaruit een treffend en direct portret tevoorschijn komt van de leider. Fidel Castro vertelt over zijn staatsgreep, de huidige situatie in Cuba, het Amerikaanse handelsembargo, en de evenzo iconische Che Guevara, Charlie Chaplin, Birgitte Bardot en zijn zorgvuldig verborgen gehouden liefdes leven.

Vanaf 17 juli in de Nederlandse filmtheaters. 

Der Mongole

In augustus 2008 gaat in Duitsland de film Der Mongole, over het leven van Djenghis Khan in roulatie. Deze Duits/Russishce/Kazachstaanse film is genomineerd voor de oscar voor de beste buitenlandse film 2008. 

Historizon

Historizon is een organisatie die cultureel historische excursies en korte reizen organiseert naar bestemmingen in Nederland en Europa. Wij doen dit op een persoonlijke en eigentijdse manier. Vooral de beleving van de geschiedenis staat bij ons voorop. Wij leggen lijnen bloot die beginnen in een ver verleden en die – verrassend – door blijken te lopen in het heden. We combineren onze excursies en reizen met lezingen en we bezoeken plaatsen waar historische gebeurtenissen nog steeds lijken te ademen.

Daarnaast organiseren wij voor verenigingen en bedrijven maatwerk excursies en korte reizen op cultureel historisch gebied.

Ons motto is: Voel en proef het verleden