Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 93, augustus 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Resultaten enquête PTA
Op de website van SLO kunt u de brochure downloaden met de resultaten van de online enquête over het pta. In deze brochure ook het verslag van interviews met collega's over de wijze waarop zij het nieuwe examenprogramma vormgeven.

Oproep
De sectiegeschiedenis van Lyceum Schöndeln in Roermond is op zoek naar de docentenhandleiding bij het eindexamenonderwerp Europa en de Buitenwereld 1150 - 1350 behorende bij Geschiedenis Werkplaats van uitgeverij Noordhoff. Een kopie is uiteraard ook prima. Reacties graag naar: m.vandelaarschot@lyceumschondeln.nl

Rechten van de mens wedstrijd
Op 10 december 2008 is het precies 60 jaar geleden dat in New York de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens door de Verenigde Naties (VN) werd aangenomen. Het Platform Mensenrechteneducatie en Stichting 60 jaar UVRM hebben naar aanleiding daarvan samen de wedstrijd Mijn rechten = jouw rechten! in het leven geroepen.
De wedstrijd richt zich op drie verschillende doelgroepen:
• Groepen 7 en 8 van het basisonderwijs
• Klassen 3 en 4 van VMBO
• Klassen 3 en 4 van HAVO/VWO
Meer informatie

Beste geschiedenisleraar
Een nieuw initiatief van de NPS: de uitverkiezing van de Beste Geschiedenisleraar van het Jaar. Met deze nieuwe, jaarlijkse traditie wil de NPS de grote verhalenvertellers, de avonturiers en de bevlogen geschiedenisgekken onder docenten geschiedenis op Nederlandse middelbare scholen in de schijnwerpers zetten en honoreren.
Scholieren worden via radiospotjes, YouTube en posters opgeroepen hun favoriete docent geschiedenis te nomineren voor de uitverkiezing van de Beste Geschiedenisleraar van het Jaar.
Lees verder

Fotowedstrijd De Limes
Win een vierdaagse reis naar Rome voor twee personen: maak een prijswinnende foto over De limes!
Op de website van dit grootste archeologische monument van Nederland (want maar liefst lopend van Katwijk via Arnhem tot Duitsland) vind je alle informatie.
Meedoen kan van 10 juli tot en met 30 september en iedere deelnemer kan maximaal 2 digitale foto's insturen.
Onderwerp van de foto is één van de 6 locaties/objecten van het de LimesQuaestio. De jury waardeert een eigenzinnige interpretatie...!
Meer informatie vind je op de Limes website (ook het wedstrijdreglement).


 

Teleblik en de canon
Recent heeft Teleblik haar
dossier met canonfilmpjes geheel vernieuwd. Zie ook de rubriek met canonfilmpjes op Histoforum.

Studiereis naar Roemenië
De Atlantische Onderwijscommissie organiseert ook dit jaar een studiereis naar Roemenië voor docenten maatschappijleer, aardrijkskunde en geschiedenis uit het voortgezet onderwijs. Deze studiereis zal plaatsvinden van woensdag 15 oktober t/m woensdag 22 oktober (en valt dus gedeeltelijk in de herfstvakantie).
Deze studiereis is mede mogelijk door een subsidie van het Europees Platform in de vorm van Bios-beurzen (voorheen PLATO) voor deelnemers. Hierdoor kunnen wij de kosten voor deze reis beperken tot € 685,- p.p.
Er kunnen maximaal 20 docenten mee, dus wacht niet te lang met inschrijven! Zie de onderwijspagina op
www.atlantischecommissie.nl voor meer informatie.

Canon Clips
Met Canonclips, korte filmpjes over de Nederlandse geschiedenis, geven IDTV Docs en ThiemeMeulenhoff alle scholen een extra leermiddel over de Canon van de Nederlandse geschiedenis. In de week voorafgaand aan de Week van de Geschiedenis (12 t/m 19 oktober 2008) ontvangt elke school gratis een set dvd’s met deze clips.

Over de Campagne Verleden van Nederland
Het pakket Canonclips maakt integraal deel uit van de Campagne Verleden van Nederland waarin een multimediaal aanbod is ontwikkeld voor alle Nederlanders door IDTV Docs.

Documentaireserie Verleden van Nederland
In de documentaireserie Verleden van Nederland wordt in acht afleveringen van elk 50 minuten onze veelomvattende en rijke vaderlandse geschiedenis belicht. De documentaireserie Verleden van Nederland wordt door de NPS/VPRO vanaf zondag 12 oktober a.s. wekelijks om 20.20 uur uitgezonden op Nederland 2. De documentaireserie vormt het hart van de campagne Verleden van Nederland, een multimediale reis door onze geschiedenis, welke van 10 oktober tot 7 december 2008 plaatsvindt in het gehele land.
 

Puntenlijst
Puntenlijst is een  tool die het online administreren van schoolcijfers eenvoudig maakt. In overleg met student / scholier, docent en de beheerder van de site kunnen schoolcijfers veilig, betrouwbaar en snel ingezien worden.Puntenlijst is een particulier initiatief en er zijn geen kosten aan verbonden.
Aanmelden kan via post@puntenlijst.eu
.

Dag van de leraar
Voor de meesten van u is het schooljaar nog niet van gestart gegaan. Toch wijs ik u graag op de dag van de leraar en de leraar van het jaar verkiezing.