Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 94, augustus 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

De community

Op dit moment telt de geschiedenis community meer dan 2600 leden. Dat is een mooi aantal en het betekent dat we als community veel voor elkaar kunnen betekenen. Dat bleek onlangs na een oproep van collega Willy van den Berg. Hij kreeg zeer veel reacties op zijn oproep over een tv-opname. Bovendien kon hij op zijn beurt enkele collega's van dienst zijn. Hij wil de collega's die hebben gerageerd dan ook hartelijk danken.'Fijn dat er toch nog zoveel behulpzame collega’s zijn en fijn dat er zo’n manier is om hulp te vragen. Het werkt.'.

Om te voorkomen dat men wordt overstelpt met berichten van de community wil ik voorstellen om oproepen direct te richten aan kaap@home.nl zodat ik deze kan bundelen in de nieuwsbrief die een of twee maal per maand verschijnt.

Timelines

Timelines is een tijbalk over de geschiedenis van Engeland van 1066- heden met zeer veel videofragmenten. Deze fragmenten zijn afkomstig van een BBC-serie. Engelse collega's zijn zeer enthousiast over deze site.

Tekeningen Japanse kampen

Op de site van het geheugen van Nederland staat een bijzondere collectie van bijna 5000 tekeningen, die het leven van Nederlanders én Indiërs in de Japanse kampen verbeelden. Ze zijn in de periode 1942-1945 gemaakt door de geďnterneerden zelf. Tegenwoordig zijn ze opgenomen in de fraaie collecties van het Museon en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). Bekijk de intrigerende kamptekeningencollectie.

Prinsjesdag

Op Histoforum staat een beperkt aantal relevante links naar websites en filmpjes over prinsjesdag.

Amerikaanse spotprenten

Van collega Frank Vester ontvang ik geregeld actuele politieke spotprenten uit de V.S. Aardig om een les mee te beginnen of om te gebruiken in toetsen. U vindt ze in de cartoonbox onder de naam VS..

 

Maak Nederland gek van geschiedenis!

Voorafgaand aan de vijfde week van de geschiedenis zendt de NPS het programma Gek van Geschiedenis uit. Help de NPS mee uw leerlingen te bereiken.

In het programma Gek van Geschiedenis wordt op verschillende manieren geschiedenis onder de aandacht gebracht. Zo wordt het nieuwe programma Het verleden van Nederland uitgebreid besproken, wordt het beste historische boek van het jaar gekozen en komen verschillende geschiedenishobbyisten aan het woord. 

Maar bovenal wordt voor het eerst in de geschiedenis DE GESCHIEDENISLERAAR VAN HET JAAR gekozen.

De NPS wil dit bereiken door leerlingen, in overleg met hun docent, een filmpje van de les in te laten sturen.
Lees verder 

Uitzendschema Schooltv

Op Histoforum vindt u het uitzendschema van geschiedenisprogramma voor het najaar van 2008 van Schooltv.

Uitzendschema van Vroeger en Zo
Op Histoforum vindt u het uitzendschema van de historische programma's van Vroeger en zo voor het basisonderwijs voor het najaar van 2008.

Presidentsverkiezingen 2008

Histoforum heeft een overzicht van de belangrijkste sites over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008. Op deze pagina vindt u tevens links naar sites met informatie over het Amerikaanse kiessysteem en links naar overzichten van Amerikaanse presidenten.

Presidentsverkiezingen 2008 2

De Schooltv-site Eigenwijzer, voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, heeft recent een special on line gezet over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Aandacht krijgen onder meer de voorverkiezingen, partijen en hun kandidaten, Obama, McCain, partijconventies, de inauguratie en de macht van een Amerikaanse president. De infoblokken zijn kort (af te drukken) en worden voorzien van foto's en beeldfragmenten. Met deze Eigenwijzer-special zijn leerlingen snel op de hoogte.