Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 98, oktober 2008

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Vraag van een collega
Collega Henny de Jong wil graag weten welke Engelstalige methodes er zoal gebruikt worden op het TTO (eerste fase)? h.h.dejong@dr.nassaucollege.nl  

Debat Nationaal Historisch Museum
Over enkele jaren zal het Nationaal Historisch Museum in Arnhem geopend worden! Wat hoopt u dat het zal worden? En wat beslist niet? Wilt u horen welke droom deskundigen van allerlei pluimage bij dit museum hebben? Wilt u met hen in debat gaan of vooral naar hun argumenten luisteren?
Het debat zal plaatsvinden op dinsdag 21 oktober vanaf 20.00 uur in het Huis der Provincie, Markt 11 te Arnhem.
Het heeft als titel ‘Nationaal Historisch Museum tussen provincie en Europa’.
Lees verder

Leraren gezocht!
Niet om les te geven.

SLO zoekt leraren om mee te werken aan de verbouwing van het leermiddelenplein. Het vernieuwde leermiddelenplein geeft actuele informatie over alle leermiddelen die in Nederland beschikbaar zijn. De informatie wordt toegesneden op de wensen van de gebruikers. We werken eraan dat over enkele jaren van elk leermiddel een zakelijke beschrijving op het leermiddelenplein te vinden zijn plus de beschrijving van de ervaring die een gebruiker met het leermiddel heeft opgedaan. Zowel de inhoudelijke beschrijving als de beschrijving van de ervaring wordt gemaakt door een daarvoor door SLO opgeleide leraar. Deze ontvangt een vergoeding voor het geleverde werk. De beschrijvingen worden gemaakt volgens een model dat SLO de afgelopen tijd in samenwerking met leraren uit basisonderwijs en voortgezet onderwijs heeft gemaakt.

Tijdens de NOT zal het nieuwe leermiddelenplein geïntroduceerd worden. Dan zullen de eerste beschrijvingen volgens de nieuwe aanpak verschijnen.

SLO zoekt nu leraren die deze beschrijvingen (de inhoudelijke beschrijvingen en de beschrijvingen van de praktijk ervaring) willen maken.

Op 1 november vindt de training van de beschrijvers plaats waarna ze vier weken de tijd hebben om de beschrijving te maken.

SLO wil beschrijvingen opnemen van twee niet-methodegebonden leermiddelen voor het vak geschiedenis.

Werkt u als docent geschiedenis met een niet-methodegebonden leermiddel en wilt u dat u beschrijven, geef u dan op bij Loes Stadhouders. U kunt ook bij haar terecht voor meer informatie.

De heren Van de Burgt en de moord op
Floris V

Multimediamusical
Twee broers uit het maffiamilieu staan voor een moeilijke keus. Hoe moet het nu verder met de familie, na de liquidatie van hun vader. In de middeleeuwen stond Floris V voor dezelfde moeilijke beslissing. Om van hem te leren, spelen de broers het familiedrama van deze Hollandse graaf na. Floris V wordt uitgehuwelijkt, volgt zijn vermoorde vader op als graaf van Holland, verliest zijn jonge kinderen en heeft meerdere minnaressen.
Dit resulteert in een komische theatershow met ontroerende liedjes, spetterende dans en een decor van live gefilmde projecties.
Oorlog, liefde en moord. De geschiedenis herhaalt zich. Bij deze voorstelling zijn verschillende workshops en een nagesprek ontwikkeld voor de Cultureel Kunstzinnige Vorming. Thema’s die aan de orde komen zijn: Keuzes maken binnen de familie en De vaderlandse geschiedenis.

Eerstvolgende voorstelling:
Datum: Zaterdag 8 november 2008
Locatie: Theater Zuidplein, kleine zaal, Rotterdam
Reserveringsnummer: 010 2030203
Tijd: 20.00 uur
Prijs: € 12,50 / € 11,00

Dynamiek en stagnatie in de Republiek. Vroegmoderne overlevingsstrategieën 
Denkend aan de Gouden Eeuw zien we rijk geklede patriciërs, vermogende handelaren en regenten op weelderige schilderijen van Rembrandt van Rijn voor ons geestesoog. Het nieuwste nummer van het historisch wetenschappelijk tijdschrift Leidschrift biedt in dit themanummer tegenwicht aan het stereotype beeld van rijkdom, rozengeur en maneschijn. De leidraad voor de artikelen in dit nummer is overleven en overlevingsstrategieën.
Lees verder

Nogmaals de kaart van Waldseemüller
In de vorige nieuwsbrief wees ik op de beroemde wereldkaart van Waldseemüller uit 1507. Er bestaat een uitvoerige eenheid over Waldseemüller en de geboorte van ‘America’ op de site van het Joos de Rijcke-project, met achtergrondinformatie, kaartenmateriaal, Nederlandse cartografen en opdrachten met suggesties voor didactische verwerking. Alleszins aanbevolen voor geïnteresseerde leraren. 

Autobiografie Benjamin Franklin
Op 23 september verscheen bij uitgeverij Bornmeer de autobiografie van Benjamin Franklin (1706-1790).  Franklin was tijdens zijn leven al wereldberoemd. Toen hij in 1776 als diplomaat in Frankrijk arriveerde, stonden juichende menigten hem op te wachten. Opgeklommen van drukkersknecht tot een van de rijkste mannen van de toenmalige koloniën, werd hij gezien als de verpersoonlijking van de American Dream.
254 blz. pap. € 25,00, NUR 680, ISBN 978-90-5615-195-9

Free2choose
Bij de Anne Frank Stichting is in september het lespakket Free2choose verschenen. Free2choose is een discussieprogramma over botsende grondrechten en de grenzen van de vrijheid. Het lesmateriaal richt zich op leerlingen van de 2e en 3e klas vmbo, havo en vwo. Free2choose sluit aan bij de vakken geschiedenis, maatschappijleer en Nederlands en is tevens geschikt voor vakoverstijgend onderwijs.

Didactiek conferentie 1
Als startende docent kun je didactische hulp bij je lessen waarschijnlijk goed gebruiken. Hoe pak je een bepaald onderwerp aan? Hoe ga je om met oriëntatiekennis? Wat is jouw mening over de ontwikkelingen in het geschiedenisonderwijs?
 
De didactiekcommissie van de VGN organiseert ieder jaar een 3-daagse conferenie met twee dagen speciaal voor de startende docent. Tijdens workshops worden praktische tips en toepassingen voor de geschiedenislessen gegeven. Ook is er ruimte in het programma om andere startende docenten te leren kennen en ervaringen uit te wisselen.
De startersconferentie vindt plaats op 13 en 14 november te Vught. De conferentie valt onder nascholing gezien waardoor u een beroep kunt doen op de scholingsgelden die de scholen beschikbaar hebben. 
Voor het programma en aanmeldformulieren kun je terecht op de website van de VGN.

Didactiek conferentie 2
Het thema van de jaarlijkse didactiek conferentie is dit jaar: Kleio bij de tijdvakken. In Landgoed Huize Bergen te Vught zullen op 14 en 15 november 2008 workshops gegeven worden over o.a. werken met beeldbronnen, historisch redeneren van leerlingen en schooltaligheid.
Er worden lezingen gehouden over o.a. de oorzaken en schuldvraag met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog waarbij een koppeling naar de examenstof wordt gemaakt.
NijghVersluys, Malmberg, ThiemeMeulenhoff, EPN en Noordhoff Uitgevers zullen weer aanwezig zijn met hun nieuwste methodes.
 
Het programma en een aanmeldformulier is te vinden op de website van de VGN. Hou er rekening mee dat er dit jaar slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Plaatsing geschiedt in volgorde van aanmelding.

Die Welle
De Duitse film Die Welle, een remake van The Wave, draait vanaf 27 november in de Nederlandse bioscopen. Het Instituut voor de Lerarenopleiding van de UvA heeft in opdracht van het DIA lesmateriaal ontwikkeld dat vanaf 19 november besteld kan worden via bestellingen@dia.uva.nl.
Van 6 oktober 2008 is de film op DVD verkrijgbaar in Duitsland. 

Comandante

De film Comandante over Fidel Castro, van Oscar winnaar Oliver Stone is vanaf 23 oktober te koop op DVD.

Leven in de schaduw van de Swastika

In Leven in de schaduw van de Swastika
beschrijft Frieda Roos-van Hessen, een Joodse opera- en concertzangeres, hoe ze in de Tweede Wereldoorlog  samen met haar vriendin Mieka tot acht keer toe op het nippertje aan de Duitsers ontsnapte. Het boek is eerst in het Engels verschenen, (2006) en is in Amerika uitermate positief besproken.
Lees verder