Community Geschiedenis

 
     

Nieuwsbrief 99, oktober 2008 extra

De nieuwsbrief verschijnt minimaal tien keer per jaar. Alle leden van de Community ontvangen de nieuwsbrief per e-mail. Na verschijnen wordt de nieuwsbrief in het archief geplaatst.

 
community    -   geschiedenis lokaal leerlingen

contact

 

 

Cannonkaravaan
De Canonkaravaan van Erfgoed Nederland is een reeks conferenties voor het onderwijs en culturele instellingen over de canon van Nederland. Interactieve presentaties over de canonvensters, workshops over bijvoorbeeld historische jeugdliteratuur, de koppeling tussen de nationale en lokale canon en over de rol van bibliotheek en archief bij de canonlessen, moeten de draagkracht voor de canon in het onderwijs en binnen culturele instellingen vergroten.
De eerstvolgende bijeenkomst is op 29 oktober in de Marnix Academie in Utrecht.
Lees verder

Cartoonist Boris Jefimov overleden
Op 1 oktober is de beroemde Russiche cartoonist Boris Jefimov (1900-2008) overleden. In de cartoonbox vindt u ongeveer 60 spotprenten van hem, waarvan diverse bruikbaar zijn in toetsen. Omdat de in- en bijschriften van de meeste prenten in het Russisch zijn, zoek ik nog een collega die deze zou kunnen en willen vertalen. 

Praktische opdracht Twintigste Eeuw

Naar een oorsponkelijk concept van Elise Storck, maakte Marieke Dorussen met haar collega's een praktische opdracht over de twintigste eeuw, waarin leerlingen gebruik maken van geluidsbestanden. De geluidsbestanden staan op http://geschiedenis.vpro.nl/ (zoeken op Gedroomde eeuw).
De Gedroomde Eeuw:100 jaar idealen en illusies, met aantekeningen en een beoordelingsmodel.

Rome
Collega Ruud Teggelaar maakte een prachtige site over Rome, Florence en Venetië. Zeer informatieve site van collega Ruud Teggelaar. Zie ook het Rome menu.

Nationale geheugentest
Voor het programma de Nationale Geheugentest 2008 voor omroep Max/Teleac zijn wij op zoek naar geschiedenisdocenten die willen deelnemen aan dit programma. De opnames vinden plaats op zondagavond 19 oktober van half 7 tot max. 22 uur te Hilversum. Er wordt een 30tal vragen gesteld met betrekking tot het lange en korte termijn geheugen. Deze vragen worden aan de hand van beeld en geluidsfragmenten gesteld. Als het u leuk lijkt om deel te nemen aan de Nationale Geheugentest geef u dan zo snel mogelijk op door uw gegevens (naam, adres, telefoonnummer en leeftijd) te mailen naar carisma.mohabiersing@eyeworks.tv.
020-3467125 (Esther) of 020-3467135 (Carisma). 

Feniks les: Yes you can!
In deze les kruipen de leerlingen in de huid van de presidentskandidaat en voeren zij het debat onder het motto: Yes you can! De Feniks les bevat een leerlingeninstructie en aanvullende tips voor de docent.

Macht & Glorie’
Voor het eerst zijn de topstukken uit het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam en van het Maritiem Museum Rotterdam samen te zien in één
tentoonstelling. Het Maritiem Museum Rotterdam biedt hierbij museumlessen aan voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs vmbo/havo/vwo.
Deze interactieve lesprogramma’s sluiten uitstekend aan bij de kerndoelen 'Oriëntatie op jezelf en de wereld’, de tijdvakken 'Ontdekkers & Hervormers' en 'Regenten & Vorsten' in de geschiedenismethodes.  

Leerlingen ervaren zélf de macht en glorie van de zeventiende eeuw. Met de stripfiguren uit ‘Van nul tot nu’, de échte kunstwerken uit hun geschiedenisboeken, korte films en interessante opdrachten brengen zij zelf de helden, ontdekkingen en gebeurtenissen in kaart.
Meer informatie